Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó parancs

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 11. 10:05

„Az utolsó parancsom, hogy ugyanolyan elkötelezettséggel, elhivatottsággal és bajtársiassággal szolgáljátok tovább a központot, mint ahogy az elmúlt években tettétek!” – búcsúzott katonáitól dr. Boldizsár Gábor ezredes. Az MH Civil-katonai Együttműködés és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka ezt a parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségén mondta.

1595918437
A május 6-i állománygyűlés vendége volt Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnok-helyettese, Rózsa Tibor ezredes, az MH ÖHP Civil-Katonai Kapcsolatok Főnökség főnöke, valamint néhány társszervezet parancsnoka. Boldizsár Gábor ezredes nosztalgiával emlékezett a kezdeti nehézségekre, illetve a 2004-es esztendőre, amikor a műveleti központ első katonája Afganisztánba utazott CIMIC-es beosztásba, majd 2006-ban Koszovóba.

„Az elmúlt nyolc évben feladataink megsokszorozódtak és szakmai jártasságunkkal integráns részévé váltunk a Magyar Honvédségnek. A CIMIC és PSYOPS szakmaiságon túl új képességekkel is bővítettük tevékenységünket, mint például Baghlan tartományról vagy Koszovóról készült kézikönyveinkkel, amelyek ma már fontos részét képezik a misszióba induló katonák felkészítéseinek. Emellett, a kétheti rendszerességgel megjelenő Válságkörzet Figyelő kiadvány-sorozatunkban friss és aktuális hírek alapján elemzést és értékelést készítünk a Magyar Honvédség legjelentősebb külföldi szerepvállalásinak jelenlegi és jövőbeni lehetséges területeiről" – hangzott el az összegzésben.

A MH Civil-katonai Együttműködés és Lélektani Műveleti Központ állománya a sokrétű – például antropológus, politológus, védelem-, EU-, és biztonságpolitikus, szociológus, nemzetközi kapcsolatok szakreferens, újságíró – civil-képesítésnek köszönhetően képes a megújulásra. Ezek közé tartozik az éppen kidolgozás alatt álló Tárgyalástechnika Kézikönyv.

A műveleti központ jeleskedik az önkéntességben is: a nemzetközi gyermeknapra készülve létrehozta az „afgán–magyar mesehíd" programot. Természetesen, nem fejlődhetett volna ilyen mértékben, ha nem részesül az MH ÖHP segítségében, valamint a társalakulatok támogatásában.

Az emlékek felelevenítése után  Boldizsár Gábor ezredes az állományhoz szólva kijelentette: „Utolsó parancsom, hogy ugyanolyan elkötelezettséggel, elhivatottsággal és bajtársiassággal szolgáljátok tovább a műveleti központot, mint ahogy az elmúlt években tettétek!". A megbízott parancsnoktól, Pásztrai György alezredestől annyit kért, hogy jól használja fel mindazt a tudást és energiát, ami ebben az állományban fellelhető.

Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP parancsnok-helyettese méltatta az eddigi parancsnok munkáját. Szólt a központ állományának eddigi sikereiről, kiemelte a feladatok pontos végrehajtását, valamint a katonák felkészültségét a hazai és a műveleti területeken egyaránt. „Ezek az erények és érdemek azonban csak a személyes példamutatás és egy tudatos parancsnoki irányítás alatt alakulhattak ki és fejlődhettek tovább. Az évek múlásával a központ bebizonyította, hogy a CIMIC és PSYOPS képességeknek helye és szerepe van a honvédségben!" – hangsúlyozta az MH ÖHP parancsnok-helyettese.

Az ünnepség zárásaként a központ állománya ajándékokkal, egy obsittal és egy 48’-as huszárszablyával kedveskedett Boldizsár Gábor ezredesnek.

1595918437

 (Szöveg és fotó: Varga Erika zászlós)