Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejezte tengeri tesztjeit a legújabb nukleáris tengeralattjáró

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 4. 12:22

Az amerikai haditengerészet legújabb és legmodernebb, Virginia-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárója, a New Mexico (SSN 779) sikeres tengeri tesztjeit követően a napokban tért vissza a Northrop Grumman Newport News-ban található hajóépítő gyárába. A tengeralattjárót várhatóan még 2009-ben átveheti a U.S. Navy.

A New Mexico a Virginia-osztály hatodik egysége, mely tovább erősíti majd az Egyesült Államok nukleáris támadó tengeralattjáró flottáját. Az SSN kategóriájú egységek hossza 114,8 méter, a hengeres törzs legnagyobb átmérője 10,4 méter. A 7800 tonna vízkiszorítású tengeralattjárókon – melyek maximális sebessége 46km/h – 134 főnyi személyzet szolgál.

A korszerű, Virginia-osztályú egységekből eddig öt példány készült el, további három pedig az építés különböző fázisaiban van a General Dynamics Electric Boat Division és a Northrop Grumman Newport News-i hajógyáraiban. Az előzetes tervek szerint a Virginia-osztályból harminc darabot fognak építeni, melyek várhatóan egyedülálló hegemóniát biztosítanak majd az USA-nak a 21. században.