Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán nem akar újabb amerikai dróntámadásokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 4. 12:38

Pakisztán ellenzi, hogy az Egyesült Államok kiterjessze egy újabb tartományra, Beludzsisztánra azokat a támadásait, amelyeket pilóta nélküli gépeiről indított rakétákkal hajt végre jelenleg tálib lázadók ellen, közölte pénteken az iszlámábádi külügyminisztérium. 

Az Egyesült Államok – Pakisztán stratégiai szövetségese – rakétatámadásokkal igyekszik felszámolni azokat a tálib lázadókat, akik az ország északnyugati részén, az afgán határ mentén elterülő, pastu törzsek uralta tartományokat tették meg hátországuknak. A pakisztáni lakosságból azonban heves Amerika-ellenes érzéseket váltanak ki ezek a támadások.

A The New York Times című amerikai napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök – a 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítés kiegészítéseként – jóváhagyta a CIA irányítása alatt történő dróntámadások kiterjesztését. A lap szerint Washington most először tárgyal arról Iszlámábáddal, hogy ilyen támadásokat hajtanának végre Beludzsisztánban is, ahol helyi lázadók a tartomány elszakadásáért küzdenek, noha támadásaik nem olyan hevesek, mint a tálibokéi. A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője közölte pénteken, hogy miután a dróntámadásoknak vannak hátulütői is, nem engedik kiterjesztésüket. “Ez sohasem volt vita tárgya köztünk. Vannak egyértelmű határvonalak, amelyekhez tartjuk magunkat" – szögezte le a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt egyértelműen tudomására adták az amerikai félnek.