Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befutott Budapestre a bécsi szupermaraton

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 23. 20:31

A versenyt kommentáló műsorvezető több esetben nevükön szólítva üdvözölte Budapesten a szupermaraton célba érő versenyzőit.. A szupermaraton utolsó 21 kilométeres szakaszának megtételéhez a félmaratonisták Budakeszin csatlakoztak. A versenyben résztvevők a képzeletbeli célszalagot több esetben egymás kezét fogva szakították át.

Tíz órára a Városligetben felállított célban minden a helyére került. A befutóhely dobogóján a pompomlányok is elfoglalták a helyüket, ők voltak azok, akik a jubileumi érmeket a versenyzők nyakába akasztották. Az első befutóra nem sokat kellett várni, mert a félmaraton első helyezettje 10 óra 5 perckor már meg is érkezett a célba. A szupermaraton versenyzői ekkor még egy kicsit távolabb voltak, mivel  az induláskor az ő lábaikban már 320 kilométer fáradalma volt. Később az

élmezőnnyel egymás után jöttek be a Dover-TFSE versenyzői akiknek a győzelmét az előző napok eredményei alapján már biztosra lehetett venni.

Az öt nap során végig nagy harcot vívott egymással a Besztercebánya és a Honvéd Legények csapata. Végül a jobb hajrájuknak köszönhetően a szlovákok meg tudták tartani a minimális előnyüket. Néhány perccel a profik után értek célba a többi katona váltó tagjai is. A célban, az egymást üldöző versenyzők összeborulva, együtt fújták ki a verseny fáradalmait. A kommentátor látva az eseményeket meg is jegyezte: „Ezek a versenyek mára már nem a határok átjárhatóságáról, hanem a barátságokról szólnak!" Közben megérkezett a bakancsosok első embere Garda Árpád is, aki nagy tapsot kapott a nem kis teljesítményért, mert egy ilyen „sportcipő" bizony néhány kilométer után ólomként tapadhat a lábakra. Külön köszöntötték Dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagyot, aki gyakorlóban és repeszálló mellényben (!) teljesítette a félmaratont.

Egy kis pihenő után a következőt tudtuk meg a nagyszerű sportembertől: kilencedik alkalommal vett részt a Bécs-Budapest szupermaratonon. Ilyen „könnyített" szerelésben 2004, 2008 után idén is végigfutotta a félmaratont. A mai napon sem volt könnyű a pálya. Az első szakasz egy erdei út volt, ahol az első hét kilométeren dombnak felfelé kellett futniuk. Az éjszakai csapadék és a lehullott falevelek miatt meglehetősen csúszós volt a talaj. Ezt követően egy hosszú öt kilométeres meredek lejtő következett, ami szintén próbára tette a

lábakat. Az utolsó négy kilométeren nagyon elfogyott az oxigén a szervezetében. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy 15.-én a katonatársaival együtt vért adott és a vörös vértestek normális száma még nem állt helyre, így az oxigén ellátási zavart ennek a hiánya okozhatta. Úgy látja, hogy a gazdasági válság ezen a rendezvényen is éreztette a hatását, sokkal kevesebb volt a szponzor, aki segítette a versenyzőket a felkészülésben és a versenyzésben.

Nagyon büszke arra, hogy az idei szupermaratonon a gazdasági nehézségek ellenére sok katonacsapat indult el. Kiemelte a Bakancsos csapatot – az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól -, akik végig egyenruhában futottak. A településeken, ahol keresztül ment ez a csapat, az egyenruhás katonákat az ott élők nagy szeretettel fogadták. Köszönetet mondott a csapatokat küldő alakulatok parancsnokainak azért, hogy lehetővé tették a katonák részvételét ezen a nagyszabású versenyen. Külön megköszönte a ZMNE vezetésének, hogy a versenyen induló hallgatóiknak szolgálatmentességet engedélyeztek.

Még javában tartott a célban a futók fogadása, amikor 11 órakor már megelevenedett a színpad és megkezdődhetett az eredményhirdetés. Az ünnepség első részében Dr. Kamuti Jenő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a NOB Fair Play díját adta át Gruhbech Helmut úrnak, aki már évek óta szervezi a Bécs –Budapest szupermaraton ausztriai szakaszának a megrendezését. Az útvonalak rendőri biztosításától, a versenyzők ellátásáig és szállításáig koordinálta és irányította feladatokat. A másik Fair Play díjat Bogár János kapta, aki nagy egyénisége a magyar futó sportnak. A kezdetektől részt vett a versenyeken és a szupermaratonnak már négy alkalommal volt egyéni győztese.

A díjak átadását követően, Dr Kamuti Jenő köszöntötte a versenyzőket. Beszédében kiemelte:" a sport napjainkban olyan humán cselekedet, ami nélkül nem lenne szép az életünk. Itt ma a versenyzők legyőzték önmagukat és ezt az óriási

távolságot. Gratulált mindenkinek, aki önmaga felett ezt a győzelmet megtudta szerezni."

A katonák szép eredményeket értek el. A Honvéd Legények csapatban a harmadik, a Honvéd Suhancok a hatodik, a MATASZ csapata hetedik, a TTT-HSE-25. Klapka csapata tizedik, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző csapata a huszadik helyezést érte el. A lányok csapatversenyében a Szondis Hölgyek az utolsó nap előtt még a második helyen álltak és 3 perccel csúsztak csak le a dobogó harmadik helyére. Férfi egyéniben nagyon szép eredményt, negyedik helyezést ért el Lajkó Csaba, aki a MATASZ színeiben versenyzett.

A népligetben ezen a napon nagyon családias volt a hangulat. Az eredményhirdetések között a rendezők színes programokkal szórakoztatták a versenyzőket és a vendégeket. Különösen nagy feltűnést váltott ki az a fiatalember, aki a speciális kerékpárjával félelmetes dolgokat produkált. A csúcs az volt, amikor hat fekvő gyereken keresztül ugratott át.

Kerekes Sándor nyugállományú ezredes, a MATASZ ügyvezető elnöke elégedett volt az elért eredményekkel. Elmondta, hogy amikor bekapcsolódtak a versenysorozatba csak a huszadik hely körül végeztek. Ezt tartották évekig és 2008-ban  feljutottak a 13. helyre. Az idei szereplés, csapatban a 7. hely és az egyéni negyedik helyezés már nagyon szép sikernek számít. Reméli, hogy ezt az eredményt a jövőben még javítani, de legalábbis megtartani tudják.

Címkékolimpiasport