Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták az új dél-afrikai könnyű támadó repülőgépet

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 5. 11:54

A dél-afrikai Paramount Group egy saját fejlesztésű könnyű támadó repülőgép terveivel állt elő szeptember 27-én. A fekete kontinens történetében ez az első alkalom, hogy afrikai cég teljesen saját repülőgépet fejleszt. A cég szerint a gép piacra dobása mintegy félmilliárd dollárral növelné meg a dél-afrikai ipar kibocsátását, és ezzel egy időben versenyre készteti a nyugati vetélytársakat is, mivel a gép fejlesztésénél törekednek az alacsony költségekre és az egyszerű üzemeltethetőségre.

A program Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft, röviden AHRLAC néven fut a két dél-afrikai óriáscég, a Paramount Group és az Aerosud gondozásában. Az ország ipara számára fontos program ez, a Paramount Group vezetője szerint a gazdaság rengeteget profitálhat a hazai repülőgépipar fejlődéséből.

Ivor Ichikowitz cégvezető szerint „az AHRLAC egy költséghatékony, rugalmas, sokoldalú repülőgép, amellyel a cég áthidalta a különbséget a pilóta által vezetett és a pilótanélküli repülőgépek között."

A pilóta nélküli repülőgépek (UAV) az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek, köszönhetően például az iraki és afganisztáni háborúknak. Ezek a platformok viszont drágák, és általában nélkülözik a sokoldalúságot, illetve a biztos helyzetfelismerést, amik könnyen felesleges áldozatokhoz és károkhoz vezethetnek. Az AHRLAC viszont egyesíti a pilóta által vezetett gépek és az UAV-k előnyeit. Így például fejlett önvédelmi rendszerrel rendelkezik, ami alkalmassá teszi az ellenséges területek feletti repülésre, ugyanakkor a pilóta a hazai légtérben is tökéletesen végrehajthatja a feladatát a géppel.

</p>