Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványboszorkány

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 5. 12:57

Jó húsz éve már, hogy a külföldi filmes világ felfedezte magának Magyarországot, s egyre több, nemzetközi sikert elérő filmet, sorozatot forgatnak hazánkban. Az egyik ilyen legújabb televíziós sorozat a Borgiák – a bűnös család címet viseli. A 15. századi Itáliában játszódó, a Borgia-család sötét uralmát bemutató sorozat berendezője a filmes szakmában meglepő módon nem külföldi, hanem magyar. Ráadásul színvonalas munkájáért Varga Juditot – François Séguin és Jonathan McKinstry mellett – a televízió Oscarja-ként emlegetett Emmy-díjra is jelölték, látvány kategóriában.

1595925621
– A gimnázium után a Színház-és Filmművészeti Egyetemre felvételiztem, operatőr szakra. Valójában a filmrendezés érdekelt, de így utólag azt mondom: mindegy, mert nem vettek fel. Eléggé elment az egésztől a kedvem, így lettem aztán építész. Éppen munkát kerestem, amikor teljesen véletlenül találkoztam Ágh Márton látványtervezővel, akinek igazából mindent köszönthetek. Vele kezdtem el dolgozni, és kis túlzással ekkor jöttem rá: létezik olyan szakma is, hogy díszlettervezés. Azt éreztem: otthon vagyok, ezzel szeretnék foglalkozni, és mindig is ezt szerettem volna csinálni.

– Hogyan kerültél bele a Borgiákról szóló sorozatba?

– Három évvel ezelőtt alapítottam meg saját berendező cégemet. Akkoriban már mondtam Adam Goodman-nek, a Mid Atlantic Film producerének: egyedül is elvállalnám egyszer egy nagyobb film vagy sorozat berendezését. Ez azért szokatlan, mert a hazánkban forgatott külföldi produkcióknál általános, hogy külhonból hoznak berendező-főnököt. A Borgiák felvételi beszélgetése után aztán a referenciák alapján François Séguin látványtervező jelezte: szívesen dolgozna közvetlenül velem, illetve a csapatommal. Egyébként egy kilenc hónapos forgatás igen megterhelő tud lenni, ha olyan főnököt fogsz ki, akivel nem tudsz rendesen kijönni…

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin október 7-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!