Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskaisok a Kinizsin

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. május 30. 9:14

Érdekes módját választotta a pihenésnek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár három katonája a honvédelem napjával „kibővített” hosszú hétvégén. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének szabadidős és sportszekcióját vezető Garda Árpád nyugállományú százados szervezésében kis csapat verbuválódott, akik arra vállalkoztak, hogy a hétvégéjüket egy komoly erőpróbával töltik: a „Kinizsi 100” elnevezésű teljesítménytúrán vettek részt.

A Kinizsi TE „Encián" Szakosztálya már több mint húsz éve szervezi meg „Kinizsi 100" elnevezésű teljesítménytúráját, amely a maga kategóriájában az egyik legnépszerűbb Magyarországon. Noha a menetvonalnak vannak 25 és 40 kilométeres résztávjai is, a legtöbben mégis a 100 kilométeres távon szoktak indulni. 

1595936443
A teljesítménytúrát általában május utolsó hétvégéjén rendezik meg. A „Kinizsi 100" lényege, hogy a kijelölt menetvonalon az indulóknak 24 órán belül kell teljesíteniük a távolságot. A menetvonal egyébként festői tájakon – zömében az országos kéktúra útvonalán − vezet Békásmegyertől a Kevélyeken, a Hosszú-hegyen, a Pilis-tetőn és Pilis-nyergen, Kesztölcön, Dorogon, a Nagy-Getén, a tokodi pincéken, Mogyorósbányán, Péliföldszentkereszten, Pusztamaróton, a Gerecsén és Bajon keresztül egészen Tata-Tóvároskertig. Az útvonal a pár kilométeres Kesztölc–Dorog szakasz kivételével végig erdős-hegyes terepen vezet át. A távolságból adódik, hogy az indulóknak a menet nagy részét éjszaka kell teljesíteniük.

Az ilyen nagy távolságú menetek kiválóan alkalmasak egy katona esetében arra, hogy ne csak a teljesítőképességét és tájékozódóképességét mérje fel, de a felszerelése – lábbelije, ruházata, hátizsákja, folyadéktartálya vagy kulacsa, tájolója, GPS-e, lámpája − használhatóságát is. A túra során rengeteg olyan fortélyt lehet elsajátítani, ami segít a szinte elmaradhatatlan víz- és vérhólyagok, az éhség és szomjúság megfelelő szintű kezelésében, az ízületi fájdalmak vagy éppen az egyre elemibb erővel feltörő fáradtság leküzdésében.

Az idén szinte ideális időjárási viszonyok között zajló teljesítménytúrát a debreceni csapat mindhárom aktív katonatagja – Farkas Csaba szakaszvezető, Hanzel Róbert hadnagy és dr. Lippai Péter ezredes – szintidőn belül, sikeresen tudta teljesíteni.

1595936443