Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák és lőszerek a győri autógyárban

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 29. 11:36

A 25. héten, azaz június 20-26. között 53 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1254 bejelentést kaptak.

Június 20-án Sopronból kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Kőszegi úton, a vasúti átjáró közelében, karbantartási munkálatok közben második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy RPG–40-es típusú kézigránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Az elmúlt héten három napon is ki kellett vonulniuk a győri Audi gyárhoz a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A gyár bővítéséhez kapcsolódó földmunkák során kerültek elő robbanószerkezetek. Június 21-én egy GP–500-as típusú amerikai bombát, míg június 23-án egy FAB–250-es szovjet bombát fordítottak ki a munkagépek a földből. A veszélyes robbanószerkezetek gyújtószerkezeteit mindkét esetben Kelemen Ferenc törzsőrmester szerelte ki és semmisítette meg a helyszínen. A bombatesteket pedig a közelben kijelölt területen robbantották fel a tűzszerészek. Június 24-én újabb robbanószerkezetek kerültek elő. Ekkor egy AO–2,5-ös bombát, két darab, 40 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszlőszert, valamint egy 40 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátot kellett a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítenie.

Június 25-én a főváros XII. kerületében akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az egyik kórház területén végzett földmunkák során egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránát került elő, amelyet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállított.