Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brazília olajkincsét védi

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 24. 10:17

Hadihajók, harci repülőgépek és több ezer katona bevetésével kéthetes hadgyakorlatba kezdett a brazil haderő, hogy bizonyítsa a világnak: képes megvédeni az ország nemrégiben fellelt olajkincsét.

A múlt héten kezdődött Atlanti Hadművelet fedőnevű gyakorlaton a brazil katonák azt demonstrálják, hogy el tudják űzni a feltételezett ellenséget az ország olajvezetékeitől és a tengeri fúrótornyaitól. A sok ezer fős hadműveletek Rio de Janeiro, Sao Paulo and Espirito Santo állam partvidékén zajlanak.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a múlt héten nagy feltűnést keltett bejelentésével, miszerint az Egyesült Államok latin-amerikai műveletekre szakosodott és 58 évvel ezelőtt leszerelt negyedik flottájának feltámasztásának célja az Atlanti-óceán fenekén felfedezett brazil olajkincs feletti ellenőrzés megszerzése. Washington indoklása szerint a hajóraj újbóli felépítése a regionális békefenntartást és a kábítószer-csempészés elleni harcot szolgálja.

„Haditengerészetünknek meg kell védenie a tengeri olajfúró platformjainkat, mert még mielőtt még észbe kapnánk, egy ravasz fickó idejönne és az mondaná: ez az enyém, az óceán fenekén van, vagyis az enyém" – jelentette ki Lula elnök egy, az ország déli részén megépített olajplatform ünnepélyes megnyitásakor.

A Petrobas brazil állami olajvállalat tavaly novemberben lepte meg a világot az elmúlt két évtized második legnagyobb új kőolaj-lelőhelyének felfedezésével. A szamba hazájában azóta összeesküvés-elméletek kaptak lábra, melyek szerint egy idegen hatalom rá akarja tenni a kezét a fekete aranyra.

Washington nyugtatja Brazíliát

Hivatalos amerikai források igyekeztek megnyugtatni a brazil kormányt, hogy az újból felállítandó negyedik flotta nem lesz támadó erő és hogy tiszteletben tartja majd az ország területi vizeit és igényeit.

Brazília egyébként katonai együttműködésről tárgyal Franciaországgal, amelynek keretében a többi között szó van egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró megépítéséről a tenger mélyén rejlő brazil olajmezők megvédelmezésére.

1595880316
 

1595880316
 

Fotó: Reuters