Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek haltak meg egy NATO-légicsapásban Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 7. 20:59

NATO-légicsapásban meghalt nyolc civil a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölte augusztus 6-án, szombaton egy körzeti rendőrparancsnok. A légicsapás péntek délután történt Nadali körzetben, miután lázadók ott megtámadták a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonáit. Az áldozatok mind egy családhoz tartoztak, és nemrég menekültek el Uruzgán tartományból a harcok elől – mondta a rendőrtiszt.

Az ISAF megerősítette, hogy légitámadást hajtott végre a szóban forgó körzetben, miután lázadók megtámadták ott egy járőrét. Nem sokkal egy ház eltalálása után kaptak információt arról, hogy a lázadók foglyul ejtettek civileket, és elképzelhető, hogy éppen abban a házban voltak – mondta a nemzetközi erők szóvivője, hozzátéve, hogy képviselőik már találkoztak helyi vezetőkkel, és megvizsgálják az eset körülményeit.

A nemzetközi erők és az afgán hatóságok között mindig nagy súrlódást keltettek azok a harci cselekmények, amelyeknek civil áldozatuk volt. Az országban dúló fegyveres konfliktussal összefüggésben az idén halt meg a legtöbb civil az ENSZ adatai szerint, ezek alapján immár 1470.