Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak magukra és egymásra számíthatnak

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2009. november 20. 8:13

Folyamatos életszerű helyzetek, kiképzési feladatok és a problémamegoldás képességének gyakorlása jellemzi a PRT kontingens 8. váltásának felkészülését a táborfalvai gyakorlótéren.

A teljes állomány folyamatos szellemi és fizikai készenlétben van, az afganisztáni körülményekhez közeli szituációs feladatok megoldásával, dilemmák felállításával terhelik a katonákat, hogy minél jobban felkészüljenek külszolgálatukra.
A PRT vezető állománya a hét elején megismerkedett a SUAV – pilóta nélküli felderítő repülőgéppel, míg néhányan különböző tárgyalási technikákat sajátítottak el. A központi feladat azonban azoknak a szituációs gyakorlatoknak a végrehajtása volt, ahol improvizált robbanószerkezettel kombinált rajtaütést kellet a Force Protection szakaszainak kezelni.

A kiképzés részeként a Gepard Dream Team

1595893807
két napos vezetéstechnikai oktatást tartott a kontingens szállító rajának, mely nem a gyorsaságra, hanem a kinti terepviszonyokhoz hasonló akadályok leküzdésére, a manőverezésre, a rézsűkön, bakháton, mély árkon való átkelés szabályira, a technika méretének, lendületének megismerésére helyezték a hangsúlyt.
Az egészségügyi szakszemélyzet sem tétlenkedett, hiszen az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetésével preparált sebeken, gyakorolták végig a sebellátás, kimenekítés és tömegellátás folyamatát.

A felkészülő állományhoz csatlakozott montenegrói szakasz a váltási rendnek megfelelően gyakorolja az őrzés-védelmet.
A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár bázisán megalakult kontingens munkáját folyamatosan figyelemmel kíséri Huszti András dandártábornok, az alakulat parancsnoka, aki e héten a török testvérdandár képviselőivel tette tiszteletét a gyakorlótéren. Az érdeklődés nem ok nélküli, hiszen a misszióban ezek a katonák csak magukra és egymásra számíthatnak. Felkészülésük kulcsfontosságú, mert képesnek kell lenniük műveleti területen, életveszély váratlan kialakulása mellet is józanul, megfontoltan döntetni, hiszen nem csak családjuk, de parancsnokuk is haza várja őket.

1595893808
 

1595893808