Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cyber Endeavor 2011

Szöveg: Evetovics Milán mérnök főhadnagy |  2011. szeptember 20. 15:38

A 21. század hadseregeinek napjainkban számos új kihívásnak kell megfelelniük. Megváltoztak az eszközök és a hadviselés módja is. Harckocsit, rakétát, vagy éppen repülőgépet vásárolni sokkal költségesebb és bonyolultabb feladat, mint leugrani a sarki boltba egy korszerű számítógépért. Márpedig napjainkban egyre több és érzékenyebb információt tárolunk számítógépes rendszereinken. A Magyar Honvédség számítógépes rendszereiben és hálózataiban is pénzügyi, logisztikai, geoinformációs, repülési és vezetés-irányítási rendszerek – csak néhány példát említve – sora tárol és kezel ilyen adatokat.

A világ és vele együtt a hadviselés rohamosan változik. Manapság nem feltétlenül kell lebombázni az ellenség állásait ahhoz, hogy ellehetetlenítsük és zűrzavart okozzunk vezetési rendjében, védelmi képességében. Elég egy jól képzett szakember, a biztonság terén egy kis figyelmetlenség vagy erőforráshiányból eredő támadhatóság, és egyetlen számítógéppel meg lehet bénítani az  információs rendszereket. A közelmúlt eseményei nagyon jól példázzák ezeket a tendenciákat, elég csak a 2007-es észtországi, vagy a 2008-as grúz incidensekre gondolni, ahol első lépésben a kormányzati, telekommunikációs és bankszektor informatikai infrastruktúráját támadták, hatalmas káoszt okozva ezzel a civil lakosságnak.

Ebben a helyzetben nem csodálkozhatunk azon sem, hogy az Egyesült Államok 2011-ben módosította katonai doktrínájának egyik alappillérét, és egyértelművé tette, hogy egy informatikai támadást egyenértékűnek ítél bármilyen más támadással, és reagálásként válaszcsapást rendelhet el. Szintén ezek az események vezettek oda, hogy Tallinnban NATO Stratégiai Védelmi Kutatóintézet kiválósági központ (Cooperative Cyber Defense Center of Excellence) alakult – amelynek munkájában a Magyar Honvédség is részt vesz –, hogy figyelemmel kísérje és reagálni tudjon az informatika területén kibontakozó fenyegetettségekre és támadásokra.

Az idei évben a németországi Grafenwöhr-ben megrendezett – Combined Endeavor 2011 informatikai és híradó interoperabilitási gyakorlat keretein belül megtartott – Cyber Endeavor szeminárium is ezekre a kihívásokra igyekezett választ adni. A képzésen a Magyar Honvédséget az MH Támogató Dandár állományából Evetovics Milán mérnök főhadnagy képviselte, aki itthon is az IT biztonsággal foglalkozó rendszermérnök.

A szeminárium keretében európai és amerikai informatikai biztonsági cégek legjobb mérnökei adtak tájékoztatást és elméleti, valamint gyakorlati képzést a jelen kor kihívásairól.

Az órák érintették a hálózatbiztonsági eszközök konfigurációját és finomhangolását, a kártékony kódok elleni védekezést és analizálásukat, valamint az informatikai incidensek kivizsgálásának témaköreit. Az utolsó fázisban egy teszthálózatban kellett fenntartani a kritikus szolgáltatásokat a hallgatóknak, miközben rendszereik aktív informatikai támadásokat szenvedtek el.