Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Afrikában nyit harci kiképzőközpontot a Saab

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 13. 19:57

Nagy projektbe kezd bele a Saab, ugyanis a dél-afrikai Overberg légibázison egy kiképzési központot alakít ki, amelyet a Gripent üzemeltető országok vehetnek majd igénybe. A Gripen Fighter Weapon School néven futó létesítmény keretei közt a Gripen pilóták a harci alkalmazást gyakorolhatják. A felszállásokat Afrika déli csücskéből hajtják végre, ezt követően pedig a sivatagok és óceánok felett hatalmas terület áll majd rendelkezésükre.

Az egyes kurzusokat mindig a dél-afrikai nyárra időzítik, hogy az időjárás se hátráltassa a repüléseket. A tanfolyam természetesen a harci feladatokra fókuszál majd leginkább, de a résztvevőknek túlélési gyakorlaton is át kell majd esniük.

Magnus Lewis-Olsson, a Saab dél-afrikai részlegének elnöke elmondta, hogy a Gripen, amely már öt országban üzemel, folyamatos fejlesztés alatt áll. A cég szerint szükséges egy olyan fejlett képzési központ létrehozása, ahol a tapasztalt pilóták továbbfejleszthetik a képességeiket, és megtapasztalhatják az üzemeltetést egy idegen környezetben, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a jövőbeli potenciális konfliktusok helyszínei. Nem mellékes az a körülmény sem, hogy az üzemeltetőknek így lehetőségük nyílik megosztani egymással a tapasztalataikat, amelyből mindannyian profitálhatnak.

A tervek szerint az első kurzus Svédország, Dél-Afrika, Magyarország, Csehország és Thaiföld közreműködésével 2013-ban indulhat.