Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködésre szólították fel Iránt

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 8. 8:35

A francia és az orosz kormány felszólította kedden Iránt, hogy működjék együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), amely arra panaszkodik, hogy akadályozzák ellenőrei munkáját az iráni atomlétesítményekben.

„Arra intjük Iránt, hogy adja jelét jó szándékának, és tegyen eleget a NAÜ kéréseinek" – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizsban, ahol Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel tárgyalt. Az utóbbi szerint is „Iránnak válaszolnia kell az ügynökség követeléseire".

Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy Iránnal más ügyekről is kell tárgyalni, be kell vonni a regionális problémák – Afganisztán, Irak, Közel-Kelet – megoldásába. Kouchner szerint jelenleg sajnos nem produktív a párbeszéd Teheránnal.

A párizsi megbeszélésen részt vett a két ország védelmi minisztere is, mivel Oroszország modern francia helikopterhordozó hadihajókat akar vásárolni. A Mistral osztályú hajók 16 támadó harci helikoptert és több tucat harckocsit képesek hordozni, és partra szállítani.

Kérdéses még, hogy hol gyártsák le őket, és milyen műszaki ismereteket adjanak át a franciák az oroszoknak.

Az üzlet aggodalmat keltett Oroszország egyes szomszédjaiban és néhány NATO-tagállamban, különösen az után, hogy Moszkvában elhangzott: ha a 2008-as grúz háború idején már rendelkezésre álltak volna ilyen hajók, akkor a hadi célokat 26 óra helyett 40 perc alatt elérte volna az orosz haderő.

Lavrov ezekről a fenntartásokról nem beszélt párizsi közös sajtótájékoztatón, és azt mondta, hogy a tárgyalások intenzíven folynak, és az sem akadály, hogy nemzetközi versenytárgyalást írtak ki a fegyvervásárlásra. Erre a kormányzati beszerzésekre vonatkozó szabályok miatt van szükség, de Párizzsal így is exkluzív tárgyalás folyik – mondta.

A két fél a közel-keleti béketárgyalásokat érintve nagyon fontosnak minősítette, hogy azok ne szakadjanak meg a zsidó telepítési programra kimondott moratórium közelgő lejárta miatt.