Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerte, hogy kémkedett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 9. 19:19

A teheráni hatóságok szerint beismerte kémtevékenységét az az amerikai nő, akit a napokban vettek őrizetbe az iráni határőrizeti szervek az ország északnyugati részén. Ezt állította a teheráni állami televíziónak vasárnap Ahmad Garavand, az iráni határőrség parancsnokhelyettese.

A tábornok elmondása szerint a nőt azt követően fogták el a határőrök, hogy iráni létesítményeket, határőrőrsöket, piacokat és embereket filmezett.

Első kihallgatásain beismerte tettét – mutatott rá az illetékes, aki szombaton már jelezte a tömegtájékoztatási eszközöknek, hogy egy amerikai kémnőt fogtak el január 5-én Irán Nahicsevánnal határos, Örményországhoz közeli térségében lévő Dzsolfánál. Turistának adta ki magát, de valójában az amerikai az amerikai hírszerző ügynökség megbízásából dolgozott – hangoztatta a tábornok.

Csütörtökön több iráni médiaeszköz számolt be a nő letartóztatásról, de jelentéseik ellentmondásosak voltak. A Farsz hírügynökség egy héttel korábbra tette a letartóztatás időpontját, az állami televízió azonban cáfolta az értesülést, azt állította, hogy visszafordították Örményországba, mert nem volt beutazó vízuma. Örményország tagadja, hogy a nő valaha is járt volna területén.

Az amerikai külügyminisztérium szombaton cáfolta, hogy az illető Iránban tartózkodna.