Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték a lázadókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 28. 13:19

Több száz határőrt ítéltek hét évig terjedő börtönbüntetésre Bangladesben, mert 2009-ben szembeszálltak a kormánnyal. A lázadás, amelyben 74 embert – többségükben feletteseiket – öltek meg, két hónappal azt követően robbant ki, hogy a hadsereg átadta a hatalmat Sejk Haszina Vazed miniszterelnök újonnan megválasztott kormányának.

A határőrök 2009 februárjában egy fővárosi éves gyűlésükön lázadtak fel a megkülönböztetések – egyebek között a fizetésben megmutatkozó különbségek – ellen, valamint a jobb szolgálati feltételek megteremtéséért. A zendülők lövöldöztek, utakat zártak le, és megfenyegették tisztjeiket, akik ennek hatására elmenekültek otthonukból, irodájukból. A halottak között ötvenhat parancsnok volt, maga a határőrség főparancsnoka is.

Banglades a világ egyik legszegényebb országa, ahol igen törékeny a demokrácia, és a rendszeres áradások miatt alacsony a gazdasági fejlődés üteme.

Azóta, hogy Banglades 1971-ben kivívta a függetlenségét Pakisztántól, a hadsereg 21 államcsínyt támogatott.

Rafikul Iszlam vezérőrnagy, a határőrség jelenlegi parancsnoka elmondta, hogy a bíróság hétfőn 108 határőrt hét éves börtönbüntetésre ítélt, további 549-et pedig négy hónaptól hat évig terjedőre. Több száz további vádlott áll majd még a zendülések kivizsgálásában illetékes különleges bíróságok elé.

A hadsereg elégedetlen azzal, ahogy Haszina kormányfő a lázadás okozta válságot megoldotta. A kormány tárgyalásokba bocsátkozott a zendülőkkel, és végül amnesztiát ajánlott nekik. A kormány később érvénytelenítette ezt az ajánlatát, mert több tucatnyi holttestet találtak tömegsírokban és csatornákban. Haszina azt ígérte, hogy igazságot szolgáltat az áldozatok családjainak.

Címkékvizsga