Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov nem tud Kim Dzsong Il moszkvai vizitjéről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 28. 14:14

Oroszországba utazik a héten Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, hogy tárgyaljon Dmitrij Medvegyev államfővel – írta kedden egy japán lap, az orosz külügyminiszter viszont “nem tud” a találkozóról.

A Mainicsi Simbun című napilap magukat meg nevezni nem kívánó moszkvai forrásokat idézve arról számolt be, hogy Phenjan és Moszkva befejezte a péntekre Vlagyivosztokba szervezett csúcs előkészületeit.

A Kyodo japán hírügynökség ugyanakkor orosz kormányzati tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy a találkozót csütörtökön tartják. Az értesülés szerint Medvegyev szerdán késő este érkezik a Távol-Keletre, ahol ellenőrzi majd, miképpen haladnak az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezete, az APEC őszi csúcstalálkozójának előkészületei. Az észak-koreai vezető különleges vonatán érkezik az orosz városba.

Amennyiben létrejön a megbeszélés, akkor 2002 óta először utazik Oroszországba Kim Dzsong Il, aki kilenc éve Vlagyimir Putyin akkori elnökkel tárgyalt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem tudott beszámolni a közelgő megbeszélésről. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint azt felelte újságírók kérdésére, hogy “nem tájékoztatták" az orosz elnök és az észak-koreai vezető találkozójáról.