Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítélték a türkmén légierő volt parancsnokát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 13. 13:34

Kurbankuli Kurbankuliev ezredes a közelmúltban még a türkmén repülő- és légvédelmi erők parancsnoka volt, ám felmentették pozíciójából, és most 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Kurbankulievet egy 2010 tavaszán bekövetkezett helikopterkatasztrófa miatt börtönözik be. A katasztrófa során a forgószárnyas személyzetének három tagja vesztette életét.

Az eset után nem sokkal a repülő- és légvédelmi erők parancsnokát felmentették beosztásából „a nem megfelelő parancsnoki munka miatt, és mivel nem tudott megbirkózni a rá háruló kötelezettségekkel". A döntést Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow hozta meg. Nem hivatalos információk szerint Kurbankulievet azzal vádolták, hogy „nem megfelelően kiképzett" pilóták számára engedélyezte repülés végrehajtását.

Ugyanakkor a köztársaság védelmi minisztériumából származó információ szerint a katasztrófát nem a személyzet hibája, hanem technikai meghibásodás okozta. Ezt az információt támasztják alá a helikopter fekete dobozának adatai is. „Nem véletlen, hogy a helikopter lezuhant, mivel már régen kirepülte a megszabott repülési időt", – mondta a minisztérium egy képviselője.

A bíróság – talán éppen ezért – a nyilvánosság kizárásával tárgyalta az ügyet.

Információk szerint Kurbankulievet kötelezték a lezuhant gép árának megtérítésére is.

Kurbankuli Kurbankuliev ezredes hét évvel ezelőtt, még Szaparmurat Nyijazov elnöksége idején lett a türkmén repülő- és légvédelmi erők parancsnoka, és az új elnök beiktatása után is megtartotta posztját, sőt 2009-ben kitüntetést is átvehetett Berdimuhamedowtól.

Kurbankuliev ezredest a poszton Szerdacs Csarijarov tábornok követi, akit 2003-ban az elnök elleni szervezkedés vádjával bebörtönöztek.