Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy UAV

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 13. 13:13

Szeptember 4-én tesztrepülés közben lezuhant egy Boeing YMQ-18 Hummingbird pilóta nélküli helikopter a közép-amerikai Belize államban. Az UAV az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának állományába tartozott, és egy másik társával együtt tesztrepüléseket végzett.

A baleset körülményeit és okait még vizsgálja a Boeing és a US SOCOM szakértőinek csapata. A földön tartózkodók közül az eset során senki sem sérült meg.

A US SOCOM 2009-ben jelentette be, hogy igényt tart az YMQ-18-ra. A Boeing A160T Hummingbird (Kolibri) pilóta nélküli helikopterből 20 darabot állítanak szolgálatba az amerikai különleges erők 2012 és 2017 között. De mielőtt erre sor kerülhetne, természetesen alapos vizsgálatnak vetik alá a leendő légi járművüket, kipróbálva azt mindenféle üzemeltetési körülmények között. Ebbe beletartoznak a trópusi esőerdők feletti repülések is, melyek során a FORESTER (Erdész) ultra magas frekvenciájú, szintetikus apertúrájú radart függesztik a Hummingbird törzse alá. Ez képes a sűrű lombkoronán keresztül is feltérképezni a terepet és észlelni, valamint követni az ott található célokat, így fontos eszköze az erdei harcászatnak.

A US SOCOM nyilatkozatai szerint a lezuhant jármű éppen visszatérőben volt egy repülésről a Central Farm repülőtérre, mikor balesetet szenvedett. Azt egyelőre nem árulták el, hogy milyen mértékű károsodásokat szenvedett a gép és az általa hordozott radar. Annyit azonban tudunk, hogy az eseményig a tervezett repülések 90 százalékát már teljesítette a két kitelepült példány: 28 alkalommal emelkedtek a levegőbe, összesen 94 repült órával gazdagítva a típus eredményeit. Az augusztus 1-jén megkezdett folyamat még egy hétig tart, de most már csak egy YMQ-18 részvételével.

A Hummingbird eddigi „élete" során már több balesetet is elszenvedett. A Boeing által nyilvánosságra hozott adatok szerint a korai verzió példányai 36 repülés során háromszor zuhantak le, ami nem kimondottan jó arány. Az újabb, A60T variánsból elsőként az A008 veszett oda 2007 decemberében szoftverhiba miatt. Legutóbb pedig idén július 28-án, Kaliforniában zuhant le az A007, mely szintén a belizei kiküldetés szereplői között lett volna. Ezen eset vizsgálata még nem zárult le, a baleset okait a Boeing jelenleg is vizsgálja.
Vic Sweberg, a cég katonai repüléssel foglalkozó részlegének UAV-felelőse egy 2010 augusztusi konferencián azt mondta, az A007 autorotáció közben veszett oda.