Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elmélet és gyakorlat kéz a kézben jár

Szöveg: Varga Erika zászlós MH CKELMK |  2010. november 12. 6:24

Két héten keresztül a legalapvetőbb CIMIC- és PSYOPS-tevékenységekkel ismertették meg a műveleti területre készülő katonákat az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központban. Alig pár hónap múlva újabb feladattal, újabb megmérettetéssel néznek szembe azok, akik hadműveleti területre, Afganisztánba és Koszovóba indulnak.

A katonák több száz és ezer kilométerre, kultúrájában és szokásaiban eltérő országokba utaznak, hogy segítsenek az ott élő embereknek a jövőjük jobbításában, országuk újjáépítésében. Nem könnyű feladatra vállalkoznak, ezért is nagyon lényeges az egyéni szakmai felkészítés, hiszen egy misszió sikeressége azon múlik, mennyire felkészültek a katonái, miként képesek hasznosítani munkájuk során azt az ismeretanyagot, amit elsajátítottak.

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központban két héten keresztül, gondosan megtervezett tematika alapján történt a

CIMIC és PSYOPS területeken dolgozók missziós felkészítése. Molnár Mihály őrnagy – a tanfolyam szervezője – szerint minél több információt és tapasztalatot át kellett adni. A legfőbb szempont az volt, hogy az elmélet és a gyakorlat összhangban legyen. Az előadók kiválasztásánál elsődleges szempont volt a hitelesség és hozzáértés. Wágner Péter biztonságpolitikai szakértő például igen részletesen, több szempontból elemezve beszélt Afganisztán múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ebben a számunkra talán különösnek tetsző világban nem könnyű eligazodni. Ehhez nyújtott előadásával segítséget Dávidné Koppányi Zsuzsa közalkalmazott – a Központ antropológusa –, aki mélyrehatóan és szemléletesen beszélt kultúráról, vallásról és szokásjogokról.

Természetesen alapvető fontosságú volt a CIMIC és PSYOPS szakmai munka bemutatása, gyakoroltatása. Milyen szempont alapján választják ki a projektet, kivel tárgyalnak, miként osztják meg az előirányzott keretek költségeit? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolt meg a projekt-management előadás, mely – mint kiderült – bonyolult szabályaival a legösszetettebb CIMIC tevékenység. De mit ér az elmélet, ha a tanultakat nem tudjuk jól hasznosítani? Hiába a jó és kidolgozott CIMIC fejlesztési terv, ha a „tárgyalóasztalnál" nem vagyunk meggyőzőek és határozottak. Ennek gyakorlásában nagy

segítséget nyújtott Szak Andrea, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyetemi tanársegéde, aki a tárgyalástechnika és a konfliktuskezelés szabályait ismertette meg hallgatóságával.

Az utolsó napok igazán mozgalmasan, sok-sok gyakorlással teltek. Mindenki a leendő beosztásának megfelelő feladatokkal ismerkedett meg. A legösszetettebb és mindenki által legizgalmasabbnak ítélt gyakorlat a tárgyalástechnika volt, melynek során különböző már megtörtént, valós, életből vett szituációkat kellett megoldaniuk. Ilyen esemény volt például egy lehetséges tárgyalás az afgán elöljárósággal, figyelve a protokoll alapvető szabályaira: a fogadásra, a köszöntésre, a tiszteletadásra. A nagyobb beleélést segítette, hogy az alájátszó szerepekben a kollégák a helyi viseletet öltötték magukra. De nem volt kisebb feladat egy élelmiszercsomag-osztás során kialakult konfliktushelyzet lereagálása sem. Mindezt nehezítette, hogy a tárgyalásokat kamerával rögzítették és legvégül kiértékelték.

A két hét csak a legalapvetőbb CIMIC és PSYOPS tevékenységek megismertetésére volt elegendő. A kiképzés befejeződött, az igazi munka azonban a műveleti területen veszi kezdetét.