Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első parancsnoki feladatok a rendész altisztképzésen

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 27. 7:18

Tömegkezelést gyakoroltak az Acélkocka Altisztképzési Rendszer rendész modulján részt vevő katonák a püspökszilágyi gyakorló- és lőtéren a héten. A feladatok végrehajtását közösen teljesítették a határvédelmi feladatokra felkészülő katonákkal, akik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alapkiképzésének végén, március 18-án tettek esküt.

Püspökszilágy_tömegkezelés (3)

Február 28-án 22 fő kezdte meg a rendész altiszti szakmai képzését az MH Katonai Rendészeti Központnál. A katonák az első hetekben elméleti oktatásokon vettek részt, valamint az intézkedéstaktikai fogásokat sajátíthatták el.

A rendész modul negyedik hetének fő tananyaga a tömegkezelés volt, amelynek a gyakorlati mozzanatait március 22-én próbálhatták ki az „acélkockák”. Ezzel egyidőben megkapták első parancsnoki feladataikat is, mivel a foglalkozáshoz becsatlakozott, határfelkészítésen részt vevő katonáknak kellett oktatniuk a tömegkezelés alapjait és a mozgások helyes végrehajtását.

Püspökszilágy_tömegkezelés (26)

Először a védőfelszerelés részeit, helyes felvételét oktatták, amely után mindenki kipróbálhatta az időre történő beöltözést. Kellő rutin megszerzésével kettő perc harminc másodperc alatt kell teljesíteni a beöltözést, ami több rendész modulosnak sikerült is. Ezután mutatták be és gyakorolták a különböző formációk megalakításait és az alakzatban történő mozgásokat. Minden egyes elem oktatásakor új parancsnok és vonalparancsnokok (vagy „kisparancsnokok”) lettek kijelölve az acélkocka állományából. A parancsnok feladata az új mozzanat ismertetése és bemutatása volt, a vonalparancsnokoknak pedig a rájuk bízott rajok mozgását kellett irányítaniuk az elhangzott parancsszavaknak megfelelően.

A tömegkezelési gyakorlat minden évben a rendész modul része, valamint a katonáknak a záróvizsgán is bizonyítaniuk kell a felkészültségüket ebből a szaktárgyból.