Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszállították a világháborús lövedéket

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 19. 11:45

Október 19-én, kedden, délelőtt fél 11-re befejezték a munkát a Magyar Honvédség tűzszerészei a főváros II. kerületében, a Szpáhi utcában. A munkálatok idejére közel száz embernek kellett elhagynia az otthonát, a rendőrök hat háztömböt, valamint egy óvodát is kiürítettek, amíg a tűzszerészek dolgoztak.

Jansik Attila főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a veszélyeztetett területen lévő házak kiürítését követően, délelőtt fél 10-kor láthatott neki a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a II. világháborúból visszamaradt eszköz hatástalanításához.

Ekkor derült ki, hogy a korábban száz kilogrammos rombolóbombának hitt szerkezet valójában egy szovjet gyártmányú, M–31-es típusú sorozatvető lövedék harci része, amelyet a köznyelv bunkósfejű katyusának is ismer.

A tűzszerészek a lövedék gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, míg a robbanószerkezetet a központi gyűjtőbe szállították – tájékoztatott Jansik főhadnagy. A munkálatok idejére kitelepített lakosok visszatérhettek otthonaikba.

Kapcsolódó cikk:
Százkilós bomba miatt költöznek ki a lakók