Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erkölcsileg, anyagilag megbecsülve

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 1. 9:35

A katonai hivatás kihívásokkal teli, gyönyörű pálya, amelynek presztízse folyamatosan nő - mondta Szabó István honvédelmi államtitkár a Spirit FM Katonadolog című adásában, szeptember 30-án.

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára volt a Spirit FM rádió Katonadolog című műsorának vendége csütörtökön. Az adásban a Honvéd Kadét Programról, az Önkéntes Tartalékos Rendszerről, valamint a katonai életpályamodellről is szó esett.

Szabó István hangsúlyozta: a tárca a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelt részeként tekint a hazafias és honvédelmi nevelésre. Mint mondta, a két fogalom egymásra épül, hiszen a hazafiasságra nevelés révén a fiatalok érzelmi attitűdöt kapnak a haza iránti elkötelezettséghez, míg a honvédelmi nevelés képessé teszi őket arra, hogy gyakorlatban is tegyenek a hazájukért. A honvédelmi nevelés általános része bárki számára elérhető, ez magában foglalja a honvédelmi sportversenyek, a laktanyai nyílt napok, vagy az egyre népszerűbb honvédelmi táborok rendszerét.

katonadolog - cikkbe

Az általános kadétképzésben jelenleg közel 90 oktatási intézmény vesz részt, ezekben már az érettségi tárgyként is választható honvédelmi ismereteket is tanulják a diákok. A következő szint a kadét szakképzés rendszere, ahol a fiatalok hat, többek között informatikai és logisztikai szakterületen tanulnak, míg a Honvéd Kadét Program legmagasabb szintje a katonai középiskolai rendszer. Szabó István rámutatott: a katonai kollégiumokat 2007-ben szüntették meg, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium 2013-as megnyitásával azonban a tárca elkezdte újjáépíteni a rendszert. Mint mondta, az intézmény oktatása annyira sikeres, hogy hatszoros rá a túljelentkezés, az idén végzett diákoknak pedig negyven százaléka vagy a tiszti, vagy az altiszti képzésre adta be jelentkezését, azaz a katonai pályát választották hivatásul. A debreceni minta alapján a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként további 8-10 katonai középiskolát terveznek nyitni országszerte.

Az államtitkár az Önkéntes Tartalékos Rendszer kapcsán kiemelte: jelenleg tizenegyezer fő áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, hogy a járvány elleni védekezésben ugyanúgy be lehetett vonni a tartalékosokat, mint a déli határzár védelménél, de a műveleti tartalékosok felkészítése elérte azt a szintet, amely alapján már külföldi misszióban is részt vesznek. A legújabb szolgálati formával, az Önkéntes Katonai Szolgálattal összefüggésben úgy fogalmazott: a programot azon fiatalok részére dolgozták ki, akik az idén nem nyertek felvételt a választott felsőoktatási intézménybe. Nekik kínálnak lehetőséget egy fizetett, hat hónapos katonai szolgálatra, amelynek végén 32 pontot kapnak a következő évi felvételi vizsgájukhoz. Mint mondta, a létrehozott 400 hely pillanatok alatt betelt, immár hétszázon is túl van a csatlakozni szándékozók száma.

A fluktuációval kapcsolatos kérdésre Szabó István úgy válaszolt: elsősorban a szerződéses, nem pedig a hivatásos állományt érinti, de a tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt is csökkentse. A katonai életpályamodellt is azért dolgozták ki, hogy a katonák érezzék: erkölcsi és anyagi szempontból egyaránt megbecsült tagjai a társadalomnak. A katonai hivatás kihívásokkal teli, gyönyörű pálya, amelynek presztízse folyamatosan nő - fogalmazott a tárca honvédelmi államtitkára.

Kapcsolódó cikkek