Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Koreáról tárgyalnak az amerikaiak és a kínaiak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 6. 8:18

Az észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt Phenjan ellen hozandó ENSZ-szankciókról tárgyalt kínai külügyi vezetőkkel James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes Pekingben.

Közben P.J. Crowley amerikai külügyi szóvivő Washingtonban közölte: az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy külön pénzügyi büntetőintézkedéseket vezet be Észak-Koreával szemben.

Steinberg Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel, Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) külügyekért felelős államtanácsossal és Vu Ta-vejjel (Wu Dawei), az észak-koreai kérdéssel kapcsolatos hathatalmi tárgyalások kínai küldöttségének vezetőjével folytatott megbeszélést.

Mike Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője elmondta, hogy Steinberg “nagyon gyümölcsöző" tárgyalásokat folytatott a kétoldalú kapcsolatokról és az északkelet-ázsiai biztonsági helyzetről, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az Egyesült Államok számára kulcsfontosságú az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) állandó tagsággal, s ennélfogva vétójoggal bíró Kína támogatásának megszerzése ahhoz, hogy az ENSZ szigorú szankciókat vezessen be Észak-Korea ellen annak múlt heti kísérleti atomrobbantása miatt.

Kína a sztálinista vezetésű Észak-Korea legfontosabb diplomáciai szövetségese, és a Phenjannak juttatott élelmiszer- és fűtőanyagsegélyek fő forrása. Peking bírálta Észak-Koreát az atomrobbantás és az azt követően végrehajtott rakétakísérletei miatt, de következetesen elutasította, hogy gazdasági szankciókat rendeljenek el ellene, amelyek megingathatnák a phenjani vezetést.

Az Egyesült Államok közben fontolóra vette, hogy az ENSZ által kiszabandó büntetőintézkedéseken túlmenően, azoktól függetlenül saját pénzügyi szankciókat vezet be Észak-Korea ellen – közölte az amerikai külügyi szóvivő. P. J. Crowley emlékeztetett arra, hogy a bankszektoron belüli korábbi amerikai intézkedések biztosan felkeltették Phenjan figyelmét, s ha Washington megtalálja a módját, újra hoz ilyeneket.

Az Egyesült Államok 2005-ben már feketelistára tett egy makaói bankot, amelyet Észak-Korea által végzett pénzmosás és egyéb bűncselekmények támogatásával vádoltak. A lépésről úgy tartják, hogy súlyos csapást mért Phenjan pénzügyi tranzakcióira.