Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észtország harckocsit kölcsönöz Lettországtól

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 29. 11:21

Az észt fegyveres erők T-55 típusú harckocsit bérel Lettországtól, amely nélkülözhetetlen egy katonai gyakorlat végrehajtásához. Az észt hadsereg technikai állományában nem található harckocsi. Az észt fegyveres erőknél hosszú idő óta napirenden van a hadsereg harckocsikkal és más, nehéz technikai eszközökkel történő felszerelése.

1999-ben Lengyelország felajánlotta, hogy ingyen átad néhány T-55 típusú harckocsit Észtországnak, ezt a lehetőséget azonban Tallin azzal utasította vissza, hogy a felajánlott harckocsik nem felelnek meg a NATO szabványoknak.

2007-ben (azok után, hogy Észtország a NATO tagja lett) az ajánlatot megismételték, az észt védelmi minisztérium beszerzési osztályának képviselője azt nyilatkozta, hogy a vezetés továbbra sem tartja alkalmasnak a harckocsikat.

Hírügynökségi információk szerint a visszautasítás valódi oka, hogy nem akarták vállalni a harckocsikkal járó egyéb költségeket, amelyek a technikai kiszolgálással valamint a személyzettel kapcsolatosak lettek volna. A védelmi minisztérium beszerzési osztályának képviselője elmondta, hogy Észtország a közeljövőben nem tervezi harckocsik és páncélozott járművek beszerzését.