Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivégezték a Hamász egyik katonai parancsnokát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 29. 11:52

Izrael Dubajban végzett a Hamász egyik katonai parancsnokával a palesztin radikális mozgalom egy politikai bizottsági tagjának pénteki közlése szerint. Mahmúd al-Mabhúhot január 20-án ölték meg az egyesült arab emírségekbeli városban – mondta Damaszkuszból Izzat ar-Risk a brit hírügynökségnek.

Mabhúh prominens tagja volt a szervezet katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak. 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba, de egyelőre nem tudni, milyen módszerrel végeztek vele – tette hozzá Risk.

A Palesztin Tájékoztatási Központ honlapjára föltett közleményében a Hamász a

gyanús körülmények

" alapján Izraelt teszi felelőssé a „bűnös gyilkosságért", és azt hangoztatja, hogy „a megfelelő pillanatban visszavág e cionista bűntettért". David Baker izraeli kormányszóvivő nem fűzött megjegyzést a hírhez.

Az ötvenéves Mabhúhot, aki a Gázai övezetben született, de már több mint húsz éve Damaszkuszban élt, Dubajba érkezésének másnapján ölték meg – mondta Risk. Közlése szerint Mabhúh szervezte meg két izraeli katona elrablását 1989-ben, az első palesztin felkelés idején, hogy kicseréljék őket palesztin foglyokra. Az izraeliek többször is bebörtönözték, gázai házát lerombolták.

Mabhúh az egyik alapítója volt a Hamász katonai szárnyának, amely támadások és öngyilkos robbantások százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen.