Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezek voltak 2020 legolvasottabb cikkei

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 1. 10:28

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban is több ezer cikket jelentettünk meg a honvedelem.hu-n. Következzen most a tíz legolvasottabb. (A címekre kattintva az eredeti cikkeket lehet elolvasni.)

1., Hetvenegy vállalatnál kezdték el a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedések keretében március 13-án Magyarország miniszterelnöke 10 akciócsoport megalakulásáról döntött. Ezek egyike a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek vezetője Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az akciócsoport a döntést követően haladéktalanul megkezdte munkáját és azonosította az ország működése szempontjából elengedhetetlen, létfontosságú szolgáltató és gyártó kapacitásokat. Az akciócsoporton belül működő Irányító Csoport feladata az volt, hogy megtervezze és megszervezze a feladatok végrehajtását. Az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú magyar vállalatok biztonságos tevékenységét és zavartalan működését – a Honvédelmi Igazgatási Törzseken keresztül – segíteni tudják. A mai napon az alábbi 71 vállalatnál kezdték el a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek.

TOP10-cikk-01

2., Az első női tábornok

Szakaszvezetőként lett katona 35 évvel ezelőtt, idén a köztársasági elnök dandártábornokká nevezte ki. Pénzügyi munkatársként kezdte, ma ő a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója. Ballainé Krikker Zsuzsannával, a Magyar Honvédség első női tábornokával beszélgettünk.

TOP10-cikk-02

3., Nyíregyházán fertőtlenítettek egy intézményt a katonák

Azonnali feladatot rendeltek el a Járványügyi Bevetési Egység gerincét adó Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj részére. Az alakulat Biológiai Mentesítő Csoportja egy nyíregyházi idősotthon fertőtlenítését kezdte meg szeptember 16-án, szerdán, a délutáni órákban.

TOP10-cikk-03

4., Az 5 legjobban várt háborús film 2020-ban

2019-ben sem esett le az állunk a háborús filmek felhozatalától, így nincs más hátra, idén újra nekifutunk a reménykedésnek. Talán az sem véletlen, hogy listánkon több olyan mozi is szerepel, amelyet már rég be kellett volna mutatni. Plusz lesz majd Tom Cruise, miatta viszont megéri a várakozás.

TOP10-cikk-04

5., Gripenek kísérték a Stratofortresst

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének egyik B-52 Stratofortress típusú nehézbombázó repülőgépe, az Egyesült Királyságban lévő Fairford repülőteréről felszállva, demonstrációs repülést teljesített. Ennek során Magyarország légterét is érintette.

TOP10-cikk-05

6., Nagymacskából ragadozó

A Leopard német harckocsicsalád exportsikerei és nem mellesleg a Szovjetunióban feltűnő új, közepes harckocsik jelentette fenyegetés miatt a német védelmi tárca már az 1960-as évek elején egy váltótípus fejlesztésébe fogott bele. Akkor, amikor a legelső, sorozatgyártott Leopard 1-esek éppenhogy a Bundeswehr-hez kerültek…

TOP10-cikk-06

7., Fokozódik a katonai jelenlét

Március 20-ától, péntektől az ország több pontján is találkozhatnak katonákkal az utcákon az emberek. Az eddig megszokott katonai jelenléten felül úgynevezett jelenlétfokozó katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot több nagyvárosban.

TOP10-cikk-07

8., Életet mentett egy pápai katona

Segítőkészségének és lélekjelenlétének köszönhetően Szabó Balázs őrmester, az MH Pápa Bázisrepülőtér katonája a napokban megmentette egy pápai civil lakos életét.

TOP10-cikk-08

9., Depeche Mode-számmal búcsúztak a parancsnoktól

A fekete barett nem változott, a parancsnok személye viszont igen: Benda László ezredes helyett július elsejétől Vokla János ezredes vezeti az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredet.

TOP10-cikk-09

10., Bemutatkoztak az első magyar felségjelzésű Leopardok

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni gyárában sorakozott fel az az első két Leopard 2A4 típusú harckocsi, amelyek rövidesen Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik meg hazai szolgálatukat. Az első magyar felségjelzést Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte el a vadmacskák egyikén.

TOP10-cikk-10