Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverek egymilliárd dollárért

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu /Defense-Aerospace |  2011. május 5. 14:10

Az indiai védelmi minisztérium a tervek szerint 44 618 darab, úgynevezett „zárt környezetű harc – épületharc” (Close Quarters Battle – CQB) fegyver beszerzését tervezi, és a fegyverekhez mintegy 33,6 millió darab lőszert is vásárol. A beszerzésre tervezett fegyverek ellenértéke elérheti az egymilliárd dollárt. Az indiai hadsereg 5,56 mm kaliberű, 660 lövés/perc tűzgyorsaságú fegyverben gondolkodik. Az indiai szárazföldi erők pályázatot ír ki a fegyverek és hozzátartozó lőszerek beszerzésére.

A tenderen a potenciális versenytársak között tartják számon többek között a belga FN Herstal, az olasz Beretta, a német Heckler and Koch, az izraeli Israel Weapon Industries Ltd (IWI), az amerikai Colt Defense Llc és Bushmaster Firearms International Llc, valamint a szingapúri Singapore Technologies Kinetics Ltd. cégeket.

A tender győztese a fegyvereken és lőszereken kívül tárakat, szuronyokat, lézeres célmegjelölőket és optikai célzókészülékeket is kell, hogy szállítson majd az indiai hadsereg számára.

A már említett követelményeken kívül (kaliber, tűzgyorsaság) a pályázati kiírás fontos pontja az, hogy a fegyverek gyártására – licenc szerződés keretén belül – lehetőség legyen India területén. A megvásárolt fegyverek átvétele után, az indiai szárazföldi erők további 500 millió dollár értékben, 335 050 fegyvert rendel.

Címkékpályázat