Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveres konvojra támadt a tunéziai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 23. 10:40

Megtámadott egy fegyveres konvojt a tunéziai hadsereg az ország déli részében, az algériai határhoz közel, s a térségben este is folytak a harcok – közölte a tuniszi védelmi minisztérium szeptember 21-én, szerdán. Az összecsapásban a tunéziai haderő szárazföldi egységek mellett helikoptereket is bevetett.

Az algériai határtól 80 kilométerre található Bir Znigra közelében megtámadott konvojban egy fegyveres csoport tagjai utaztak terepjárókkal. A hivatalos közlések szerint a konvojt légi felderítéssel vették észre, kilenc kocsiból áll, s ezekre föld-levegő rakétákat szereltek. Egy tunéziai helikopter a kilenc terepjáróból hetet már megsemmisített.

A hadsereg tüzetesen átfésüli a sivatag határ menti szakaszát – tette hozzá a tunéziai hírügynökség.

Az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai ága aktívan jelen van a Szahara sivatagnak Tunéziára, Algériára, Marokkóra és a tőlük délre eső Szahel-övezetre kiterjedő részében. A tunéziai hatóságok az utóbbi időben fokozták jelenlétüket a könnyen átjárható határtérségben.

Algíri közlés szerint az ország biztonsági erői megölték az al-Kaida helyi szervezetének egy tagját, amikor kedden este rajtaütöttek fegyveresek egy csoportján. Az akció Tizi-Uzu térségében, 100 kilométerrel az algériai fővárostól keletre zajlott le. Az agyonlőtt 40 év körüli férfinál gépkarabély volt.