Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverropogás és füstbombák Csobánkán

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. október 2. 11:35

A MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola, mint a Magyar Honvédség egyetlen tiszthelyettes képző intézménye iskolai rendszerű katonai szakképzés formájában felkészíti a hallgatókat a katonai szakképesítés megszerzésére, végzi a tiszthelyettesek alap-, kiegészítő alap-, át- és továbbképzését, valamint a nyelvi képzést.

A szentendrei katonai intézmény OKJ 52. nappali és OKJ 52. levelező rendszerű képzésére évről évre nagy számban jelentkeznek civilek, valamint már tisztesként szolgálatot teljesítő katonák.
Az augusztus 31-én OKJ 52. levelező tüzér, illetve lövész szakirányú képzésre bevonult 32 hallgató szeptember 30-án az 5 hetes összevonás negyedik, egyben utolsó komplex harcászati foglalkozásán vett részt. A feladat a raj és a tűzcsoport harcának vezetése volt támadásban, amelynek során a tiszthelyettes- jelöltek tűzcsoport parancsnok és rajparancsnok szerepkörben tevékenykedtek.

A támadóharc előkészítésére és vezetésére irányuló gyakorlat eredményes végrehajtásához a katonák az alapkiképzésen és a vezetői képzésen már elsajátított ismereteiket alkalmazták. A komplex foglalkozás keretében a hallgatók feladata a roham terepszakaszának elfoglalása, a műszaki zárakon való áthaladás irányítása, az ellenség peremvonalában betörési pont nyitása, a rohamcél leküzdése, valamint az újjászerveződés volt.

Vura Zsolt százados, a tanfolyam parancsnoka beszámolt arról, hogy a modulrendszerű OKJ 52. levelező képzésre felvett hallgatók már korábban részt vettek alapkiképzésen, hiszen jelenleg mindannyian a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő tisztesek. A felkészítés első félévében a katonák az ismeretszint felmérése során számot adtak az alapkiképzésen megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukból, ezt követően kezdődött meg vezetői képzésük. A tapasztalatok szerint a hallgatók nagyon motiváltak, felkészültségük jó, ami elengedhetetlenül szükséges a január 20-án kezdődő szakmai félév eredményes elvégzéséhez és a nyári vizsgákon való sikeres szerepléshez.