Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítés a Kurcán, átkelés a Tiszán

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 19. 16:09

A környéket néhány napig kitartóan áztató eső miatt leginkább egy hatalmas dagonyára hasonlít a Szentes melletti hékédi katonai gyakorlótér. A Mercedes terepjáró is nehezen birkózik meg a keréknyomokban összegyűlt csapadékkal, a terepfokozat és a felező ellenére is csak éppen hogy haladunk. Néhány perc kitartó sárdagasztás után azonban megérkezünk a Kurca folyó partjára. Ahol hódmezővásárhelyi és debreceni katonák várnak ránk.

Szinte azonnal elkezdődik a foglalkozás. A részleg csapatfelderítő raja gumicsónakkal átkel a folyón, hogy a túlpartról biztosítsa a többieket. Az egyik műszaki-felderítő raj ugyancsak partra száll, hogy átvizsgálja a hídfőállás környékét. A harmadik alegység pedig a vízen maradva végzi el az ilyenkor szokásos feladatokat, vagyis a szélesség-, mélység-, és sebességmérést.

1595877616
Nincs megállás. Amint az első részleg végez a munkával következik a másik kettő. A mai napon ugyanis mindenkinek legalább egyszer részt kell vennie a folyófelderítésen. Mindezt Kaszanyi Sándor mérnök őrnagytól, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen települő Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának parancsnokhelyettesétől tudom meg, aki a folyóparton állva kíváncsian figyeli a katonák tevékenységét. A zászlóalj műszaki-felderítő és akadályelhárító rajai ugyanis ezen a héten közös kiképzésen vesznek részt az ugyancsak a Bocskai dandár alárendeltségébe tartozó MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj egyik csapatfelderítő szakaszával.

– A közös kiképzés legfontosabb célja, hogy a csapatfelderítők és a műszaki-felderítők együttműködését javítsák, s ha a későbbiekben egy éles bevetésen kell közösen dolgozniuk, akkor ez a tevékenység minél zökkenőmentesebb legyen – mondja az őrnagy.

A kiképzés ötletét a dandár vezetése is támogatta, így a két zászlóalj parancsnoki állománya kidolgozhatta a levezetési tervet. Az öt napos, június 16–20-a közötti, foglalkozás-sorozat Hódmezővásárhelyen kezdődött az elméleti ismeretek elsajátításával. Vagyis a műszakiak a felderítés alapjait, a Bornemissza zászlóalj katonái pedig a legfontosabb műszaki-felderítési ismereteket sajátíthatták el. Ekkor alakultak meg a részlegek is, amelyekbe egy csapatfelderítő és két műszaki-felderítő rajt osztottak be.

Másnap, a tanteremben tanultakat a hódmezővásárhelyi laktanya közelében található gyakorlótéren igyekeztek a gyakorlatban is megvalósítani a közös kiképzésen részt vevő katonák. Vagyis gyakorolták az útvonal-, a menetvonal-, és a műszaki zár felderítéseket.

1595877616

A közös kiképzés harmadik napján a részlegek összpontosítási körletet foglaltak a sándorfalvai gyakorlótéren, majd a megkapott harcparancs értelmében egy-egy útvonal-felderítést végeztek, amelynek végén figyelőpontot kellett létesíteniük. De, hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolguk, a kiképzés vezetői kijelöltek egy „ellenséges" csoportot is. Az ebbe beosztott katonáknak az volt a dolguk, hogy borsot törjenek a felderítő részlegek orra alá, vagyis minden lehetséges módszerrel akadályozzák tevékenységüket. Így például műszaki zárakat és meglepő aknákat telepítettek, vagy éppen rajtütöttek a felderítő járőrökön, „komoly veszteséget" okozva azoknak.

Mivel Hódmezővásárhelyen nincsen megfelelő folyóvíz, a folyófelderítést a szomszédos Szentesre tervezték be a kiképzés szervezői. Így kerültek a katonák a hékédi gyakorlótérre.

Közben mindhárom részleg végez a Kurca folyó a felderítésével. Bár mindez igazából csak egy átkelőhely-felderítés volt – tudom meg Kaszanyi őrnagytól, aki elmondja azt is, hogy e tevékenységre akkor lehet szükségük, ha egy folyón átkelőhelyet kell kiépíteniük a műszaki katonáknak. Ezt megelőzően szükséges a műszaki-felderítőknek elvégezniük a most begyakorolt feladatokat.

1595877616
Mindezzel azonban még nem ér véget a szentesi program, a következő „napirendi pont" a közelben található híd felderítése. A vízi átkelőhelyhez vezető úton ugyanis minden műtárgy paramétereit – szélességét, hosszát, állapotát, teherbírását – ismerniük kell a katonáknak. Csak így készíthető el a tökéletes felderítő jelentés. Ehhez viszont szükséges a tereptárgyak felderítése is.

És az egész napos szentesi kiruccanás zárásaként vízi átkelés vár a közös kiképzés résztvevőire. Mégpedig a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj közelben található vízi gyakorlóterén, a Tiszán, ahol éppen átkelési foglalkozás zajlik. Erre a mozzanatra építették rá saját, átkelési feladatukat a közös kiképzés szervezői. A szentesi műszaki katonák, a kiépített negyven tonnás hídkompokon kettesével szállítják át a túlpartra a felderítők járműveit. „Cserébe" egyik műszaki-felderítő rajuk az egész, egy hetes kiképzésen részt vehetett.

Kaszanyi őrnagytól megtudom: a közös kiképzés zárásán az alegységek parancsnokai értékelik az egy hét alatt elvégzett feladatokat. Ezek elemzése azért is lényeges, mert hasonló közös foglalkozások, a tervek szerint, a jövőben is lesznek. Így a mostani öt napos kiképzés tapasztalatait a következő alkalommal már hasznosítani tudják.

További képek:

1595877616
1595877616
1595877617
1595877617
1595877617
1595877618
1595877618
1595877618
 

Fotó: Galovtsik Gábor és Juhász László