Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felderítő alapképzés lövészeknek

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 15. 16:18

Amikor a mélységi felderítő csoport rajtaütött az ellenségen, még nem sejtették, hogy a vártnál nagyobb ellenállásba ütköznek. Ezért rádión kértek megerősítést a lövész alegység parancsnokától. Aztán a BTR–80 típusú páncélozott szállító harcjárműveken érkező lövészek, a felderítőkkel közösen, kombinált rajtaütéssel verték vissza az ellenséget. A „csata” alig néhány percig tartott.

Szerencsére mindez nem egy háborúban, hanem egy, a hajdúhadházi gyakorlótéren végrehajtott kiképzési foglalkozáson történt. A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár lövészzászlóaljának katonái ugyanis ezzel a mozzanattal fejezték be két hetes, február 4–15-e között végrehajtott felderítő alapképzésüket. A kurzust a dandár felderítő alegységének katonái tartották a lövészeknek. A zászlóalj mindhárom századából egy-egy szakaszt jelöltek ki az alapképzés elvégzésére.

1595873413
Bár az eredeti terv szerint a záró gyakorlaton a felderítők és a lövészek földi harcát a levegőből egy Mi–24-es harci helikopter is támogatta volna, az időjárás közbeszólt: a havazás és a viharos „sarki" szél miatt a forgószárnyas nem tudott felszállni a szolnoki bázisról, így csak a „földi lépcső" tevékenykedett.
– Azért így is sikerült a feladatot végrehajtanunk – értékelte a kombinált rajtaütést Nyíri Sándor őrnagy. A debreceni dandár 5/24-es Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóaljának törzsfőnöke elmondta: az alapképzésre szánható tíz kiképzési napon végig gyakorlati felkészítést tartottak a lövészeknek, a legalapvetőbb felderítő eljárásokat ismertették meg velük. Így például a járőrözés, a rajtaütés és a lesállás végrehajtását, az útvonal-menetvonal felderítését, valamint az összpontosítási körlet felderítését, elfoglalását, biztosítását.

A két napos záró gyakorlaton szinte folyamatosan tevékenykedtek a lövészzászlóalj katonái. Éjszaka, a mínusz nyolc

1595873413
Celsius-fokos hidegben is a gyakorlótéren voltak, figyelési és átvizsgálási feladatokkal, sőt egy rajtaütést is végre kellett hajtaniuk. A csapat azonban jól teljesített, így mindenki sikerrel végezte el a felderítő alaptanfolyamot.

Mórucz László alezredes, a debreceni lövészzászlóalj parancsnoka szerint a felkészítés azért volt hasznos katonái számára, mivel a lövész alegységek állománytábláiban már nincsenek felderítő szakaszok. A képességekkel ugyanakkor rendelkezniük kell a lövész katonáknak is. Szerencsére mivel már a felderítők is Debrecenben állomásoznak, a felkészítést „helyben" el tudták végezni. A kéthetes kiképzés programját egyébként a lövészzászlóalj törzse állította össze.

1595873413

Fotó: Galovtsik Gábor