Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felsőoktatás és honvédelem – egy régre nyúló kapcsolat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 21. 7:17

„A tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil életünkkel, családunkkal és a felsőoktatási tanulmányokkal is” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a területvédelmi tartalékos kampány egyetemistáknak szóló sajtótájékoztatóján, a Bálna Honvédelmi Központban, június 20-án.

A Magyar Honvédség fejlesztésének egyik központi eleme a tartalékos erő megerősítése. A területvédelmi ezredek feladatkörébe a hátországvédelem, valamint a támogató és hadkiegészítő feladatok tartoznak elsősorban, beleértve a különféle rendvédelmi és árvízvédelmi feladatokban való részvételt is. Mint azt dr. Czermann János is kiemelte, a rendszer nélkülözhetetlen elemei a tartalékos katonák, akik „szeretik és jól ismerik azt az országrészt, ahol élnek és szolgálnak.”

„Az egyetemi polgárság, az egyetemi értelmiség és a Magyar Honvédség kapcsolata régről eredeztethető. Az egyévi önkéntesség már 1882-ben megjelent a magyar haderőben, ahol jórészt felsőfokú végzettségűek teljesítettek szolgálatot. Emellett mindkét világháborúban a tisztikar zömét a magyar értelmiségből kikerülő tartalékos tisztek adták; tanárok, jogászok, orvosok és mérnökök” – emelte ki a két terület összefonódásának jelentőségét a helyettes államtitkár. Hozzátette: ez a kapcsolat ma is szoros és dolgoznak azon, hogy még szorosabbá váljon. Ezt jól tükrözi, hogy a tartalékos szolgálatteljesítés honorálása érdekében bevezetett új juttatási formák egyike a felsőoktatási intézményekben tanulóknak járó havi bruttó 160 ezer forintos ösztöndíj.

20240620_Balna_toborzokampany_egyetemistak_SG_025

Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében szintén kitért a szolgálatvállalás jelentette előnyökre, a felsőoktatási intézményben való jelentkezéskor hasznosítható többletpontokra. „Szeretnénk, ha azok a fiatalok, akik elhivatottságot éreznek magukban ahhoz, hogy szolgálatot teljesítsenek, ne akadályokkal, hanem támogató közeggel találkozzanak, hiszen mindannyian jövőnk biztonságában vagyunk érdekeltek” – tette hozzá.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke arról beszélt, támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a hallgató a megfelelő szaktudás megszerzése mellett olyan készségeket sajátíthat el, amelyek segítenek felkészülnie a diplomás életre. Jelezte: örömmel fogadják, ha ehhez ösztöndíj is társul.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a felsőoktatásnak nagy szerepe van önmagunk megvédésében és már több száz debreceni hallgató sajátította el a területvédelemhez szükséges alapokat az egyetem közreműködésével.

Mint ahogy az eseményen is elhangzott, önkéntes tartalékos szolgálatra az iranyasereg.hu weboldalon, illetve a Magyar Honvédség toborzóirodáiban lehet jelentkezni.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

Kapcsolódó cikkek