Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelem az egyetemen, tudomány a védelmi stratégiában

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. február 16. 15:45

„Szükségünk van a hazájukat szerető, azért áldozatokat vállaló és hozó fiatalokra, a toborzás ezért továbbra is nagyon fontos szerepet fog kapni az egyetemmel való együttműködésünkben” – hangsúlyozta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a tárca és a győri Széchenyi István Egyetem közötti együttműködési megállapodás megújításakor, a Bálna Honvédelmi Központban, február 15-én.

„Erősítjük, illetőleg új alapokra fogjuk helyezni a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésünket, a mai esemény is ennek egy fontos állomása” – fogalmazott köszöntőjében Kutnyánszky Zsolt. „A megújult együttműködési megállapodás kiemelt területe a védelmi ipar, a kutatás-fejlesztés, valamint az innováció. Hangsúlyos a gépészmérnök járműtechnikai, illetve harcjárműtechnikai specializáció, a programtervező informatikus, valamint a mérnökinformatikus képzések területén való nagyon szoros együttműködés” – nyomatékosította a védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár.

Egyuttmukodesi_megallapodas_SZIE_20240215_08 copy

„A megállapodás értelmében az egyetem a rendelkezésre álló eszközeivel támogatja a honvédelem ügyét, segíti a katonai pálya megismertetését, vagyis a honvédség toborzási tevékenységét” – hangsúlyozta válaszbeszédében Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese. Hozzátette: partnerségeik során mindig olyan célokat fogalmaznak meg, amelyek kölcsönös értékeken és érdekeken alapulnak.

A bővített együttműködési megállapodást dr. Kutnyánszky Zsolt és Prof. dr. Friedler Ferenc, valamint dr. Filep Bálint, a győri egyetem elnöke írta alá.