Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a harcok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 8:23

Folytatódtak május 25-én,  szerdán a jemeni főváros központjában az immár három napja zajló heves harcok; a halálos áldozatok száma a félszázhoz közelít. A leghatalmasabb, és számottevő katonai erővel is rendelkező jemeni törzs, a hasíd fegyveresei és az Ali Abdalláh Száleh jemeni elnököt támogató hadsereg közötti harcok színtere Szanaa északi része; a lövések zaját szerte a városban hallani lehet.

Hírek szerint a Szadik al-Ahmar sejk vezette törzs fegyveresei az elmúlt két napban elfoglalták a belügyminisztérium, valamint több más minisztérium és az állami hírügynökség épületét, és átvették az ellenőrzést a jemeni nemzeti légitársaság, a Yemenia felett.

A helyzet egyre romlik Szanaában, akadozik az áram- és a vízszolgáltatás, és egyre nehezebb gázpalackot szerezni, ezért sok civil megpróbál elmenekülni a városból.

Az utcai harcok azután robbantak ki a jemeni fővárosban, hogy Száleh elnök a rá nehezedő, erőteljes külföldi és belföldi nyomással dacolva vasárnap elutasította egy békés hatalomátadásról szóló megállapodás aláírását.

Az arab országban négy hónapja kezdődtek ellenzéki megmozdulások, amelyeken követelték a 32 éve hatalmon lévő elnök lemondását.