Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO-légicsapások Tripoliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 10:31

A NATO újabb légitámadást hajtott végre május 25-én, szerda éjjel Tripoliban – jelentette a líbiai állami tévé és egy dubaji székhelyű arab televízió. A washingtoni védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai hadsereg hadianyaggal látja el a Líbia elleni hadműveletben részt vevő szövetségeseket és partner országokat.

Tripoliban egyebek között egy szakközépiskolát ért találat az éjjeli légitámadásban, amely „kárt okozott emberéletben és anyagiakban" – jelentette a líbiai tévé, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

A Reuters hírügynökség egyik tudósítója Tripoliból jelentette, hogy másfél órán belül három robbanást hallott.

A dubaji székhelyű al-Arabíja tévé helyi tudósítója megerősítette a támadás tényét, de semmilyen részletet nem közölt.

A szövetségesek hadianyag-ellátásáról Dave Lapan, a Pentagon szóvivője közleményben számolt be. Mint írta, azóta, hogy a NATO április 1-jén átvette a hadművelet irányítását, az Egyesült Államok 24,3 millió dollár értékben szállított szövetségeseinek hadianyagot.

Washington most először ismerte el hivatalosan szövetségeseinek ellátását. Nemrég olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint bizonyos NATO-szövetségesek hiányt szenvednek egyes bombatípusokból és hadianyag-alkatrészekből.

A

Tesoro amerikai olajfinomító cég vette meg az első kőolajszállítmányt, amelyet a Líbia keleti részét ellenőrzésük alatt tartó felkelők kitermeltek. Az üzletben április végén állapodtak meg, és a nyersolajat a cég hawaii üzemében dolgozza fel – mondta a társaság szóvivője. Az eladásban közvetítő volt egy svájci olajkereskedelmi cég, a Vitol, amely a felkelők olaját – egymillió hordónyit 100 millió dollár értékben – április elején töltötte be egy tartályhajóba – közölték kereskedelmi források.

A felkelők olajának több lehetséges vevője van, de attól tartanak, hogy a Líbia elleni nemzetközi szankciók miatt kockázatos bármely líbiai céggel üzletelni. A Tesoro azonban közölte, hogy a vásárolt szállítmány nem tartozik a szankciók hatálya alá.

A

felkelők az olajkitermelésből akarják finanszírozni a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető erői elleni harcukat.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kétségbe vonta egy szerda esti televíziós beszélgetőműsorban, hogy Kadhafi egyik fia és három unokája meghalt volna április 30-án egy NATO-légitámadásban, mint mondta, a koalíciós erők szerint ez csupán propagandafogás. Hírszerzési információkra hivatkozva a kormányfő azt állította, hogy Szeif el-Arab Kadhafi azon a napon nem volt Líbiában, és most is külföldön tartózkodik.

CímkékNATO