Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib lázadók kezére került egy afganisztáni körzet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 11:24

Rövid időre a tálib lázadók kezére kerültek egy körzet részei az elszigetelt északkelet-afganisztáni hegyvidéken. A több száz felkelő és az afgán csapatok órákon át tartó tűzharcot vívtak egymással – jelentették be tartományi tisztségviselők május 25-én, szerdán.

A pakisztáni határhoz közel eső Nurisztán tartomány Duab körzete „a felkelők kezére került", de nagy részét órákon belül visszaszerezte az afgán hadsereg – közölte a sajtóval a tartomány kormányzója, Dzsamuladdin Badr. A tálibok 17 holttestet hagytak hátra, és késő délután még mindig harcoltak a biztonsági erőkkel – tette hozzá.

Az összecsapásban a NATO vezette koalíciós erők is részt vettek, légicsapásokkal segítve a földön harcoló afgán katonákat, illetve egy 100 fős különítmény is a helyszínre érkezett. A NATO rakétatámadásai legalább 10 lázadóval végeztek – jelentették a nemzetközi erők egy közleményben.

Sok elhagyatott északkelet-afganisztáni területen nem járőröznek sem a NATO, sem az afgán hadsereg csapatai, és csak a rosszul felfegyverzett rendőrség felel a biztonságért, így a lázadók néha rövid időre, a katonai segítség megérkezéséig átveszik az irányítást távoli helyőrségek fölött.

Az afganisztáni tálib harcosokhoz nem egyszer csatlakoznak a határ pakisztáni oldalán élő társaik is, ahogy ez szerdán is történt. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid a sajtónak eljuttatott e-mailben azt állította, hogy a lázadók a biztonsági erők számos tagját megsebesítették, illetve megölték. Az afgán hatóságok nem cáfolták, de nem is erősítették meg az információt.