Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karzai: Az afgánok belefáradtak az egyoldalú NATO-akciókba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 12:19

Az afgán nép belefáradt a NATO vezette nemzetközi csapatok „egyoldalú” akcióiba – jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök, mielőtt megbeszélést tartott David Petraeus tábornokkal, az afganisztáni NATO-csapatok főparancsnokával.

Az amerikai tábornok és Karzai május 25-én, szerdán Kabulban tárgyalt, s az elsőszámú téma az a NATO-művelet volt, amely miatt erőszakos tüntetések robbantak ki Észak-Afganisztánban. A nemzetközi erők kérdéses, iszlamista lázadókat célzó támadásában négy ember, köztük két nő halt még. Az utcákra vonuló demonstrálók szerint az áldozatok civilek voltak.

A tüntetéseken elharapózó erőszak okait kivizsgáló afgán bizottság jelentése szerint „a NATO egyoldalú akciója, s annak következtében egy nő és egy fiatal lány halála, az opportunista elemek beszivárgása, illetve a tömegben jelenlévő felfegyverzett egyének" miatt fajultak odáig az események, hogy a két napig tartó demonstrációk során 17 ember meghalt, 93-an pedig megsebesültek.

A vizsgálóbizottság azt nem állapította meg, hogy a NATO-akcióban megölt személyek civilek vagy tálibok voltak-e.

Karzai már régóta követeli a NATO-tól, hogy szüntessék be a kizárólag nemzetközi katonák részvételével zajló lázadóellenes műveleteket, és vonják be az akciókba az afganisztáni kollégáikat is. Az államfő a civil áldozatok számának csökkentésére is többször felszólította már a koalíciós erőket.