Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun új ENSZ-missziót javasol Dél-Szudánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 26. 7:04

Új ENSZ-missziót javasol a világszervezet főtitkára Dél-Szudánba, miután a terület július 9-én függetlenné válik. A javaslat szerint, amelyet helyi idő szerint május 24-én, kedden köröztettek az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i székhelyén, hétezer katonát kér a déli polgári lakosság védelmére s azt, hogy segítsék az új kormányt az esetleges konfliktus elhárításában és a béke megszilárdításában.

Ban Ki Mun külön javasolt még egy 900 főnyi nemzetközi rendőri erőt, hogy az „segítsen a kormánynak lerakni egy hatékony, közösségorientált rendőrség szilárd alapjait, amely demokratikus elveket követ, s képes biztonságot és védelmet nyújtani".

A jelentés még azelőtt íródott, hogy a múlt héten harcok törtek ki a vitatott hovatartozású, olajban gazdag Abyei körzetében, a nagyrészt arab Észak- és a keresztény többségű Dél-Szudán között megvont határ térségében. A déliek túlnyomó többsége egy januári népszavazáson a békeszerződésben foglalt elszakadás mellett döntött, de a 2005-ös megállapodás fő kérdéseit még nem oldották meg.

Az Abyei jövőbeli státusa körüli vitát az ENSZ-főtitkár „a legnagyobb kihívásnak" nevezte az észak-déli békeegyezmény megvalósítása szempontjából. Arra biztatta mindkét oldal vezetőit, hogy tegyenek tanúságot “politikai akaratról", felelősségről, rendezzék a kulcsfontosságú problémákat, és egyezzenek meg a biztonsági kérdésekről.

CímkékENSZmisszió