Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forgalmat szabályoz a KFOR-3.

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2010. április 12. 12:33

Második hetébe lépett a KFOR kontingens 3. váltásába tervezett állomány missziós felkészítése a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. A szakadó esőben, Hódmezővásárhely alakulóterén megtartott sorakozón Kanyó László Attila alezredes, elmondta, hogy 284 fő kezdte meg felkészítését, de ennél jóval kevesebben fognak kiutazni Koszovóba.

„Mindenkinek egyenlő esélye van a missziós szerepvállalásra, de a felkészítés során figyelni fogjuk az állomány hozzáállását, szakmai fejlődését és csak a legjobbak fognak fél évig békefenntartói feladatokat ellátni a balkáni államban." Az ideiglenes alegységekbe szerveződött állomány jelentős részért a Hódmezővásárhelyen szolgálatot teljesítő 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj adja, de szép számmal vesznek részt a felkészítésen más alakulattól is, köztük 33 fő nő.

 

A felkészítés első két hetében elsősorban az elméleti ismeretek elsajátítása a fő csapásirány, ezen belül is a forgalomszabályozás a hétfői első foglalkozás tárgya.

A foglalkozást tartó Bársony Róbert főtörzsőrmester, a MH Támogató Dandár, Maléter Pál Rendész Zászlóalj rajparancsnoka, amikor éppen nem Koszovóba készül, forgalomszabályozó feladatokat lát el a mindennapokban is. Az egész délelőtt tartó foglalkozáson Bársony főtörzsőrmester, aki gépjármű baleseti helyszínelő tanfolyamot is végzett, a közúti forgalom irányításával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket ismertette az állománnyal. A 34 éves hivatásos tiszthelyettes elmondta, hogy forgalomirányításra konvoj és delegációk kísérése esetén van szükség. El kell kerülni hogy civil gépjárművek ékelődjenek az oszlopba, mivel a honvédségi gépjárművek nehezebben tudnak megállni. Fontos az is, hogy sokszor a szemben jövő forgalomnak is félre kell húzódni, mert egyes járművek szélesebbek az úttestnél. Alapvetően a forgalomszabályozás célja a balesetek elkerülése és a menet biztonságos célba juttatása egyik helyről a másikba.

Bársony főtörzsőrmester bemutatta a szabályos forgalomszabályozó karjelzéseket, amelyek katonákra és polgári személyekre egyaránt vonatkozik, és forgalomba belépéskor, kilépéskor, gépjárművek megállításakor, megindításakor és kanyarodások szabályozása esetén használnak. A forgalomszabályozónak mindig láthatósági mellényt kell viselnie, valamint a fehér derékszíjukról lehet felismerni őket. A kezükben jelzőbot van és láthatósági kézelőt viselnek.
A forgalomszabályozás alapismereteit minden misszióba készülő katonának ismernie kell. Ha feladatteljesítése során balesetet észlel, alkalmazva a KRESZ hatályos szabályait, elkerülhetőek a további személyi sérülések.