Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Formálódik Európa történetének legnagyobb hadiipari összefogása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 25. 8:16

Elvi uniós megállapodás az A400M katonai szállítógépről Elvi megállapodásra jutott egymással az Airbus 400M katonai szállítógép gyártásának finanszírozásáról az EADS repülőgépgyár és a gépből vásárolni akaró hét NATO-tagország – közölte szerdán a spanyol védelmi miniszter.

A részleteket csütörtökön ismertetik az Európai Unió védelmi minisztereinek nem hivatalos Palma de Mallorca-i tanácskozásán.
Carme Chacón jelentette be a megállapodást a Mallorcán szerdán kezdődött tanácskozáson, ahol Magyarországot Szekeres Imre védelmi miniszter és Bali József védelempolitikai szakállamtitkár képviseli.
A spanyol miniszter arról nem szólt, hogy a programban részt vevő államok miként oldják meg a finanszírozással kapcsolatos nézeteltéréseiket, de azt ígérte, hogy csütörtökön nyilvánosságra hozzák a részleteket.

Európa történetében ez az eddigi legnagyobb hadiipari összefogás, de már négyéves késésben van, és jóval többe kerül, mint tervezték. Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Luxemburg, Spanyolország és Törökország 180 gépet rendelt, eredetileg 20 milliárd euróért. A gyártáshoz azonban 5,2 milliárd euróval többre volna szükség.
A hét ország megállapodott abban, hogy összeadnak még összesen kétmilliárdot, további 1,5 milliárdra pedig garanciát vállalnak a bankokkal szemben. Az EADS szerint azonban ez még mindig kevés a gyártás beindításához.
Hervé Morin francia védelmi miniszter hétfőn azt mondta: a kormányok nem adnak több pénzt a programra.