Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fővárosi Helyőrségparancsnoki Találkozó Varsóban

Szöveg: Szabó Gabriella százados |  2011. október 7. 7:07

A Varsói Helyőrség-parancsnokság szeptember 20-24. között rendezte meg a Fővárosi Helyőrségparancsnokok Találkozóját (CCC, Capital Commanders’ Conference), melyen hazánkat az MH Támogató Dandár parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka, Kun Szabó István dandártábornok képviselte. A rendezvényen részt vettek a CCC együttműködésben partner fővárosok – Bécs, Berlin, Bukarest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Varsó – parancsnokai.

1595925647
A találkozót a partnerséget folytató nyolc helyőrség évente rotációs rendszerben szervezi – tavaly Budapest adott otthont a rendezvénynek. A találkozók fő célja az éves programok értékelése és a következő évi tevékenységek előzetes tervezése.

A rendezvényeken évről évre kitűnő lehetőség nyílik az egyes partner helyőrség-parancsnokságok feladatrendszerének, szervezeti felépítésének, logisztikai támogatási, állami protokolláris, díszelgő és kegyeleti, valamint a katonai rendész feladataik megismerésére. Ezek az ismeretek pedig jól alkalmazható elméleti és gyakorlati információkat biztosítanak az MH Támogató Dandár alaprendeltetéséből adódó feladatainak végrehajtásához.

A varsói találkozó első napján a résztvevők meghallgatták a Lengyel Fegyveres Erők Zenekarának és a Bundeswehr Zenekarának közös ünnepi koncertjét, melyet a német-lengyel katonai együttműködés 20. évfordulója alkalmából rendeztek meg.
A delegációk a következő napon megkoszorúzták a 2010-ben a szmolenszki repülőszerencsétlenségben elhunytak sírját, majd a minisztériumban találkoztak a lengyel vezérkarfőnök-helyettessel, aki előadást tartott a lengyel haderő átalakításáról, a katonai vezetés struktúraváltozásáról, a doktrínák és a kiképzés helyzetéről, valamint a lengyel haderő modernizációjáról és nemzetközi szerepvállalásáról.

1595925647
A szakmai konferencia fő témája a fővárosi helyőrségek logisztikai támogatási feladatrendszerének megbeszélése volt. Minden részt vevő helyőrség-parancsnokság képviselője megtartotta előadását, majd kidolgozták a 2012. évi együttműködés tervét.

A hagyományoknak megfelelően az MH Támogató Dandár jövőre is tervezi a nemzetközi regionális járőrbajnokság megtartását Püspökszilágyon.

A következő Helyőrség-parancsnoki Találkozó megszervezését Prága ajánlotta fel. A résztvevők emellett döntöttek arról is, hogy kezdeményezik megfigyelőként további három főváros – Párizs, Szófia és Zágráb – bevonását az együttműködésbe.

A szakmai megbeszéléseket követően a résztvevők virágot helyeztek el Varsó előző helyőrség-parancsnoka, Kazimierz Gilarski vezérőrnagy emlékkövénél.