Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia hadihajón landolt az új orosz Kamov 52-es

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 3. 15:20

A Mistral a közelmúltban tett látogatást Szentpétervár kikötőjében, ahol az oroszok közelebbről is szemügyre vehették a hajót, sőt egy jeles eseménynek is tanúi lehettek, ugyanis az új orosz harci-felderítő helikopter, a Kamov 52-es, elsőként hajtott végre hajófedélzeti leszállást.

Köztudott tény már, hogy Oroszország tárgyalásokat folytat Franciaországgal egy Mistral-osztályú partaszállító hajó megvásárlásáról. A szerződés a megvásárolandó hadihajó mellett további 3-4 darab példány Oroszországban való megépítéséről is dönt majd.

Mint ahogy arról társlapunkon, a jetfly.hu-n már beszámoltunk, elkészült az első hat darab – a Kamov iroda hagyományainak megfelelően koaxiális forgószárnyakkal rendelkező – Ka-52-es helikopter, melyek tesztelése hamarosan megkezdődhet.

A négynapos látogatásra érkező francia hadihajón ugyanakkor a Ka-52-es mellett egyéb típusok (például a Ka-27 és a Ka-29) is gyakorlatoztak.

Mindkét fél elismerően nyilatkozott a közösen elvégzett feladatokról, és hangsúlyozták, hogy az orosz és a francia haditengerészet zökkenőmentesen tudott együtt dolgozni a Mistral látogatása kapcsán, melynek eredménye várhatóan a szerződés mihamarabbi aláírása lesz.