Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország új fegyverzet-eladási piacokon

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 3. 15:07

Oroszország arra törekszik, hogy tovább erősítse kulcspozícióját az ázsiai és Csendes-óceáni térségekben a fegyverrendszerek eladását illetően. Ezt igazolja hogy a napokban Malajziában megrendezett fegyverzet-technikai bemutatón is az új vásárlók feltérképezése az elsődleges cél – derült ki az ország fegyverzet exportőre, a Rosoboronexport jelentéséből.

A kétévenként megrendezett Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA) december 02-05. között tartó kiállítás a malajziai Mahsuri International Exhibition Centerben kap helyet.

Az orosz delegáció vezetője azt reméli, hogy a kiállítás új előrelépést fog jelenteni a haditechnika fejlesztése terén Oroszország és az ázsiai és Csendes-óceáni országok között. Az oroszok a hagyományoknak megfelelően a vadászrepülőgépek, a légvédelmi rendszerek és haditengerészeti eszközök, felszerelések széles választékával képviseltetik magukat a bemutatón.

A harci repülők között szerepel a Szu-35 Flanker és a MiG-35 Fulcrum többfeladatú vadászgép, a Jak-130 oktató repülőgép, valamint a Mi és a Ka helikopter család különféle változatai.

Az ázsiai és Csendes-óceáni térség országai mindig is jelentős vásárlói voltak az orosz hadiipari termékeknek. Az 1990-es évek közepe óta Vietnam 12 db Szu-27 és 12 db Szu-30MK többfeladatú vadászrepülőgépet vásárolt, míg Indonézia 5 db Szu-27 és 5 db Szu-30MK, valamint Malajzia 18 db Szu-30MK repülőgépet szerzett be Oroszországtól.

Az orosz gyártású légvédelmi eszközöket a Tor-M2E, a Buk-M2E és a Pantsir-S1 rendszer képviseli.

Bemutatják továbbá a kis- és közepes vízkiszorítású hajókat is, mint például a Molniya rakétás gyorsnaszád, az Amur-1650 dízel-elektromos tengeralattjáró és a Piranha tengeralattjáró, amelyekre Délkelet-Ázsia országai mutatnak nagyobb igényt.