Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Globálisan kell megoldást találni a fenyegetésekre

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. november 19. 23:00

„A migránsválság bebizonyította, hogy Európában nincsenek olyan fenyegetések, amelyek csak egy-egy nemzetet érintenek. A veszélyek globálisak, ezért globális megoldásokat kell találni” - mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, az M1 aktuális csatorna november 19-ei, péntek esti műsorában.

RR

A hazánkban lezajlott Ellenálló Műveletek Koncepció részleteit tárgyaló konferenciával kapcsolatban a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: a különleges műveleti erők mindig is élen jártak a különböző kihívások kezelésében. Ez nem véletlen, hiszen a különleges műveleti katonák a legfelkészültebbek.

„Amikor elkezdtük építeni a Magyar Honvédség különleges műveleti képességét, az Amerikai Egyesült Államoktól kértünk szakmai segítséget. Nyilvánvaló, hogy harceljárásaink, felszerelésünk az USA különleges műveleti erőiéhez áll közel. Nagy megtiszteltetés, hogy a régióban vezető szerep hárul ránk a különleges műveletek terén. Noha minden országnak megvan a nemzeti célja, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, mindenképpen meg kell érteni a másikat, és közösen kell felmérni a veszélyeztetettséget. A migránsválság hazánkat leginkább délről fenyegeti, Lengyelországot viszont keletről. Mint láható, nincsenek egyéni kihívások, minden globális probléma, ezért kell a párbeszéd. A különleges erők pedig képesek közösen megoldani a problémákat, pláne magyar vezetéssel” – fogalmazott a parancsnok. Hozzátette: a konferencia nagyon fontos üzenete az is, hogy a válságkezelés nem csak katonai feladat. Egy-egy nemzet megfelelő ellenállási képessége egyben reagálóképességet is jelent, amely katonai vonalon túlmutatva, többek között gazdasági és diplomáciai területeket is érint.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet manapság valakiből különleges műveleti katona, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: ha a jelölt – akár a civil életből érkezve - megfelelt a pszichikai, szellemi és fizikai alapkövetelményeknek, akkor legalább kétéves, folyamatos kiképzés vár rá. Ha ezt sikeresen teljesíti, akkor csatlakozhat egy különleges műveleti csoporthoz, melynek részeként aztán stratégiailag fontos feladatokat hajthat végre. Hozzátette, hogy először az új technikai eszközöket is a különleges műveleti katonák tesztelik.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során beszerzett új eszközökkel kapcsolatban a parancsnok kiemelte: ezek gyakorlatilag fegyverzettel és páncélzattal ellátott számítógépek.

„Kezelésük, használatuk leginkább a fiatalabb generációhoz állnak közel, de a tapasztalatok szerint a régebb óta szolgálók is gyorsan átállnak, hiszen a jót könnyű megszokni. A Magyar Honvédségnek jelenleg igen szerteágazó a feladatrendszere. Folyamatosan állítjuk rendszerbe az új eszközöket, működtetjük a régi technikát, emellett védjük az országhatárokat és segítünk a koronavírus kiváltotta járványhelyzet kezelésében is” – világított rá az altábornagy.

Elhangzott: éppen a műsor napján köszönt el a Maliba induló előkészítő csoport tagjaitól. Mint fogalmazott: a problémákat ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek, ezt célozza ez a katonai segítséget nyújtó misszió is.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy arról is szólt, hogy az elmúlt időszakban óriásit nőtt a katonák társadalmi elfogadottsága.

„Az a fajta példamutatás, amit az emberek például a járványhelyzet idején is láttak és látnak folyamatosan, a kiképzésnek köszönhető. A honvédekkel szemben elvárás a fegyelmezettség, a határozottság, a kiváló fizikai állapot, valamint a saját szakterületük magasfokú ismerete. Minden katonának nap mint nap kell tennie a fentiekért. Katonáinkat büszkévé teszi a civil társadalom pozitív visszacsatolása, elismerése” – zárta a beszélgetést a parancsnok.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek