Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a Duna-parton és a falu határában

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 26. 11:31

A negyedik héten, azaz január 19–25-e között hét bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül három esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének megbízott vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 31 bejelentést kaptak.

Január 21-én a Tolna megyei Dunaegyházáról kapták a telefonhívást a tűzszerészek, hogy a Duna-parton, közvetlenül a víz szélén, az iszapba fúródva világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy darab, német gyártmányú 105 milliméteres repeszromboló gránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Január 25-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentlászlón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A falu határában – közvetlenül a helységnévtábla mellett – az út szélén bukkantak a helyiek egy robbanószerkezetre. A tűzszerészek – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – azonnal a helyszínre siettek, s a 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszlőszert a központi gyűjtőhelyre szállították. Azt azonban sajnos nekik sem sikerült kideríteniük, hogy a veszélyes szerkezet hogyan került az aszfaltút mellé.