Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a gondozóház kerítése előtt

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 19. 12:18

A 28. héten, azaz július 12–18. között 33 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenöt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1193 bejelentést kaptak.

Július 12-én Esztergomból kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Hajnal utcában található gondozóház kerítése előtt világháborús robbanószerkezetet találtak. A Martin László főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Július 13-án a főváros XXI. kerületében, a Tanácsház utcában akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A bejelentés szerint ugyanis egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak a Csepel Művek főbejáratánál. Mint kiderült, egy 85 milliméteres, szovjet gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak, amelyet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Ugyanezen a napon a Vas megyei Nardáról is kaptak egy telefonhívást a tűzszerészek. A Kossuth Lajos utcában található temető bejáratánál ugyanis egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak az arra járók. Az Érsek János vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy egy F1-es típusú kézigránát került elő, azt viszont nem sikerült kideríteni, hogy miként került az a sírkert bejáratához. A gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

1595904645
 

Július 14-én a Fejér megyei Seregélyesen, a Bocskai úton, árokásás közben találtak egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr semmisíttette meg.

Július 15-én a Heves megyei Csányon, az Ady Endre utcában, földmunkálatok közben került elő egy világháborús robbanószerkezet. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr azonban megállapította, hogy a 75 milliméteres páncéltörő gránát „üres", azaz nem tartalmaz robbanóanyagot. A veszélytelen világháborús szerkezetet a tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Július 16-án a Fejér megyei Móron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Csókakői úton, egy nyitott építkezésen egy 150 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került elő. A második világháborús gránátot a Gerencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Július 18-án a Pest megyei Tápiószentmártonból kapták a telefonhívást a tűzszerészek, amelyből kiderült, hogy a Tavasz utcában található egyik családi ház nyitott kertjében világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres gránáttestből készített bomba került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.