Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a vasútállomáson, bomba a vízben

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 19. 5:48

A tizedik héten, azaz március 7–13. között hetvenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül huszonhét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Szalai Attila zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 256 bejelentést kaptak.

Március 7-én a Komárom-Esztergom megyei Gyermelyről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Tabán utca egy családi házának kertjében, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy darab, szovjet gyártmányú, 76 milliméteres repeszgránát került elő a földből. A gránátot a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Március 8-án a Fejér megyei Nagylókra kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a vasútállomás közelében, pályafelújítási munkálatok közben világháborús robbanószerkezet került elő. A 105 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránátot az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a közeli robbantási területen semmisítette meg.

Március 12-én a Tolna megyei Dunaföldvárról értesítették a tűzszerészeket, hogy a Dunaparton, az alacsony vízállás miatt egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. Az SD–1-es típusú, német gyártmányú repeszbomba annyira rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek nem merték vállalni a szállítás kockázatát, így a robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a helyszínen megsemmisítette.

A napi közszolgálati munka mellett a tűzszerészek az elmúlt héten segítséget nyújtottak a rendőrség tűzszerész szolgálatának is. A Zalaegerszegen történt robbantást követően a Magyar Honvédség tűzszerészei részt vettek a terület átvizsgálásában. Összességében több mint ezer darab, különböző típusú robbanószerkezetet találtak a megsemmisült ház romjai között, valamint a település több házában végzett házkutatások során.