Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a halastóban

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 1. 11:41

A negyedik héten, azaz január 25–31-e között öt bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül három esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig 33 bejelentést kaptak.

Január 26-án a Somogy megyei Marcaliból jelentették, hogy helyi halastóban több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – összesen tizenhat darab 82 milliméteres aknavetőgránátot, öt darab kézigránátot és tíz darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert talált a tóban. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Szintén január 26-án, a főváros II. kerületében, a Fillér utcában, egy társasház udvarán bukkantak az ott lakók egy 50 milliméteres páncéltörő gránátra. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével a helyszínről a központi gyűjtőbe szállították a második világháborús robbanószerkezetet.

Január 27-én a Csongrád megyei Dócról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a helyi honvédségi lőtéren két darab, feltételezhetően a világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a megjelölt területen PG–7-es típusú páncélelhárító eszközöket talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.