Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok az óvoda udvarán és a játszótéren

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 27. 13:28

A 38. héten, azaz szeptember 20–26. között 41 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenegy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1661 bejelentést kaptak.

Szeptember 20-án a Pest megyei Tárnokról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Fő úton található játszótéren világháborús robbanószerkezetet találtak. A Zsolnai Gábor főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földből egy 50 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyanezen a napon Egerből is érkezett egy hívás a Magyar Honvédség tűzszerészeihez. A bejelentés szerint a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt, földmunkák közben, több, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A tűzszerészek egész héten dolgoztak a helyszínen, öt napos munkájuk eredményeként 426 kilogramm vegyes gyalogsági lőszert, 61 darab német és szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint négy darab dobtárat szállítottak a központi gyűjtőbe.

Szeptember 22-én a főváros XIV. kerületében, a Szentes és a Hejő utcák kereszteződésében, útépítés közben bukkantak egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Budapest II. kerületében, a Ferenchegyi úton is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Egy zárt építési területről egy igazi ritkaság került elő: 100 kilogrammos, cseh gyártmányú rombolóbombát találtak a munkások. A helyszínre küldött tűzszerész járőrparancsnok, Gelencsér Imre törzsőrmester úgy döntött, hogy a robbanószerkezet hatástalanításának idejére 150 méteres sugarú körben ki kell üríteni az épületeket. Végül a bomba gyújtószerkezetét a tűzszerészek a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 23-án a Somogy megyei Marcaliból is kaptak egy bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Park utcában épülő óvoda udvarán egy 75 milliméteres repeszgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.